Tonårsparlören – en handbok om ungdomar och alkohol

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider kundtjänst

Måndag-torsdag
08.00- 17.00
Fredag
08.00-16.00

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Är du förälder till ett barn som fyller 14 år?  Då landar Tonårsparören inom kort i din brevlåda.

För att göra tonåren lite lättare för föräldrar och barn, ger IQ (IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB) ut Tonårsparlören – en handbok om ungdomar och alkohol.

Syftet är att stötta föräldrar med fakta, tips och argument som gör det enklare att prata om alkohol med sin tonåring. Testa gärna era kunskaper i Tonårsparlörens quiz.

Boken finns också i webbversion och som ljudbok på www.tonarsparloren.selänk till annan webbplats. Parlören kommer också kunna hämtas gratis i Systembolagets butiker och på biblioteken i Klippans kommun (så länge lagret räcker). Webbversionen finns även på engelska.

Klippans kommun ser vi att fler föräldrar har förstått att det finns ett negativt samband mellan att bjuda på och/eller köpa ut alkohol till sina ungdomar och ungdomar som intensivkonsumerar alkohol och därmed ofta far illa på olika sätt. Mellan 2012 och 2016 har antalet ungdomar i årskurs 9 som blir bjudna på alkohol hemma nästan halverats. Det innebär att de ungdomar som farit illa på grund av sin alkoholkonsumtion också har minskat med nästan hälften. Bra jobbat!

Men… Det finns fler som kan göra mer! Av de elever i Klippans kommun som gick i årskurs 9 2016 uppgav 37 % av pojkarna att de blivit bjudna på alkohol hemma och av flickorna var det 33 %. Det är inte säkert att just din ungdom utvecklar ett skadligt alkoholbeteende för att du bjuder på alkohol hemma men sannolikheten ökar, är det värt att chansa?

Har du/ni frågor eller är bekymrade för dig själv eller någon annan är ni välkomna att kontakta kommunen via kundtjänst, telefon 0435-28 000.