Gå till innehåll

Brottarstaty tar plats i Klippanrondell

Skulptören Leonard Anton har skapat den nya statyn som ska stå i en av rondellerna i Klippan. På bilden sitter Anton i Fjärilshuset, en skulptur som finns i aktivitetsparken utanför Sågen i centrala Klippan.

Lördagen den 4:e november kommer Klippans kommun avtäcka ett nytt offentligt konstverk skapat av Klippanbon Leonard Anton. Det nya konstverket kommer placeras i rondellen vid Ladugårdsvägen och Vedbyvägen.

Valet av motiv, brottare, har sin förklaring i att Klippan har en lång tradition av brottning med framgångsrika utövare på såväl dam- som på herrsidan. Klippans kommun har sedan många år även satsat på brottning genom att låta aktiva utövare kombinera studier med elitträning där Åbyskolan erbjuder såväl RIG (Riksidrottsgymnasie) och NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) inom brottning.

Den nya skulpturen är gjord i trä och har utformats av Leonard Anton som använder motorsågen som sitt verktyg när han arbetar fram sina konstverk. Leonard är bekant för många i Klippan där han förgyllt kommunen med flera olika alster. I Elfdalen finns en skulpturvandringsled och ett större vikingaskepp, i rondellen vid Ladugårdsvägen/Fabriksallén finns två kungsfiskare som är Klippans ”kommunfågel” och i aktivitetsparken står fjärilshuset. Skulpturen som ska avtäckas på lördag är gjord i en mycket speciell teknik och har satt konstnären på stora prov för att kunna åstadkomma verket.

Blir du nyfiken? Då ska du komma till Ladugårdsvägen/Vedbyvägen i Klippan, lördagen den 4 november klockan 11.00. Då kommer Therese Långberg, kommunfullmäktiges ordförande, invigningstala och avtäcka skulpturen.

På grund av invigningen kommer rondellen vid Vedbyvägen/Ladugårdsvägen vara avstängd lördagen den 4 november 09:30-12:00.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 november 2023