Klippans logotype

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av teknik, bilar, lastbilar eller andra fordon?
Fordons- och transportprogrammet är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta i en internationell bransch i mycket snabb utveckling. Du utbildas för ett praktiskt arbete främst med att köra eller reparera olika typer av fordon. Yrkesutövningen kräver även goda teoretiska kunskaper.

Under det första året får du lära dig grundläggande kunskaper inom fordons- och transportbranschen och i kursen fordonsteknik. I slutet av första året börjar du fördjupa dina kunskaper ytterligare inom inriktningen personbilsteknik, maskin- och lastbilsteknik eller transportteknik.

Öppet hus 16 FT

Inriktningen Personbilsteknik ger dig kunskaper i att söka efter fel, reparera och serva lätta fordon. Under utbildningen tränas du i förmågan att lösa problem, självständigt och i grupp. Vi vill utveckla ditt tekniska kunnande och stimulera intresset för ny teknik. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som mekaniker inom personbil, maskin eller lastbil.

Inriktningen Transportteknik ger dig kunskaper inom transportsystem, trafikkunskap och logistik. Under utbildningen får du få lära dig att köra olika transportfordon och du får utbildning i de många teoretiska kunskaper som krävs. I utbildningen väljer du profil mot anläggning, nationella eller internationella transporter. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som yrkesförare eller med logistik.

Vi erbjuder även Inriktningen Maskin och lastbilsteknik som lärlingsutbildning. Det första året är utbildningen förlagd på skolan, under årskurs två och tre en allt större andel på lärlingsföretaget. Utbildningen ger dig kunskaper i att söka efter fel, reparera och serva maskiner och lastbilar.

Den riksrekryterande Flygplatsteknikutbildningen på Tegelbruksskolan är den enda utbildningen inom denna inriktning i södra Sverige. Som färdigutbildad flygplatstekniker har du jobbchanser över hela världen.

Grunden är en transportutbildning där du får körkortsbehörigheter upp till C och sedan fördjupningi flygplatsteknik.Förutom att hålla flygplan och landningsbana i gott skick, måste du kunna rädda liv. Därför ingår bl.a. brand och räddning i utbildningen. Dessutom får du lära dig de arbetsuppgifter som sker på flygplatsen. Det handlar om att lasta bagage, tanka flygplan, säkerhetskontroll och mycket annat.Utbildningensker i samarbete med Ängelholm Airport med praktik på flygplatser i regionen. Under praktiken följer du flygplatsens schema och provar på alla de arbetsuppgifter som förekommer. Detta ger dig en bred kompetens och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Flygplatstekniker
Senast uppdaterad: 2017-01-12
Sidansvarig: Irving Osbjer

FILM OM PROGRAMMET

KONTAKT

Inriktningsledare Personbil

Dick Johansson
0734 - 39 84 61
dick.johansson@klippan.se

Inriktningsledare Transport

Ronny Olesen
0435 - 284 32
ronny.olesen@klippan.se

Ekonomi assistent

Frida Madsen
0435 - 283 34
frida.madsen@klippan.se

Rektor

Ann-Sofie Widén
0435 - 284 51
ann-sofie.widen@klippan.se

Studievägledare

Irving Osbjer
0435 - 284 57
irving.osbjer@klippan.se

LÄNKAR

Bilproffslänk till annan webbplats
Sida med yrken och information om motorbranschen

TYAlänk till annan webbplats
Sida med yrken och information om transportbranschen

Klippans kommun
Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, Klippan
Postadress: Klippans kommun, 264 80 Klippan


Telefon: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se