Gå till innehåll

Idag inviger vi Returen i Klippan

Klippans kommun lanserar Returen, ett internt projekt inom återbruk som inte bara förnyar gamla möbler utan också är en del av kommunens hållbarhetsarbete.

Sommaren 2023 tog Klippans kommuns ledningsgrupp ett beslut om att finansiera ett återbruksprojekt vid namn Returen. Returen är kommunens egna cirkulära möbellager som skapar möjlighet att återanvända möbler inom kommunens verksamheter. Det en verksamhet inte längre har användning av kan en annan ge nytt liv.

- I en kommun med så skilda verksamheter är det svårt för våra medarbetare att få insyn i vad andra har för möbler ståendes. Behöver exempelvis en skola ett nytt skrivbord så beställer de ett nytt, för de vet inte om att det kanske står ett oanvänt skrivbord i källaren på ett bibliotek. Med Returen skapar vi en marknadsplats likt en onlineshop där vi lägger ut alla tillgängliga möbler så att alla våra medarbetare kan få se vad som redan finns och beställa det de behöver till sin verksamhet. På så vis spar vi både på pengar och miljön, berättar Nora Björn, miljöstrateg i Klippans kommun.

I Returen samlas möbler in från kommunens olika verksamheter. Returen drivs av kommunens dagliga verksamhet som ansvarar både för uppfräschning av möbler, möbellager och transporter. Arbetet med Returen är en del av kommunens hållbarhetsarbete som har en positiv inverkan på alla tre aspekter av hållbarhet; Återbruk är ett avfallsförebyggande arbete som minskar materialanvändning och utsläpp vid nyproduktion av möbler. Detta är ett viktigt steg för att minska vår miljöpåverkan och bidra till ett mer klimatsmart Klippan.

Projektet innebär också att vi skapar meningsfull sysselsättning för brukare inom daglig verksamhet samtidigt som behövande verksamheter med små medel kan få nya möbler, helt gratis. Arbetet med Returen innebär också att kommunen kan göra besparingar i inköpskostnader.

Tillsammans hjälps vi åt att minska avfallet.

Returen är till för att återanvända möbler inom kommunens verksamheter.

Returen tar inte emot möbler från privatpersoner och möblerna kan inte beställas av privatpersoner.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024