Gå till innehåll

Upplev omsorgsarbete på Åbyhem

Kvinna står i en korridor

Deimante Narkeviciute är koordinator på Åbyhem och har varit teamleder för ungdomarna.

Under våren har elever från vård- och omsorgsprogrammet upplevt omsorgsarbete i Klippans kommun. Under helger har de varit en del av personalen på äldreboendet Åbyhem i Klippan och varit med och skänkt guldkant till såväl boende som kollegor.

- Vi har haft sju engagerade och positiva ungdomar hos oss under våren och det har fungerat fantastiskt bra, berättar Deimante Narkeviciute. De har fixat aktiviteter och umgåtts med våra boende och det har varit väldigt uppskattat.

Genom Upplev omsorgsarbete i Klippans kommun får gymnasieelever en anställning inom äldreomsorgen där de arbetar under vissa helger.

- Det är ett roligt arbete att vara en del av, säger Deimante. Genom Upplev omsorgsarbete får vi visa det arbete som vi gör inom äldreomsorgen. Förhoppningsvis kan vi inspirera ungdomar att vilja jobba inom området i framtiden.

- Vi har fått till oss att några av ungdomarna kommer söka sommarjobb i kommunen vilket är jättekul.

Sofie Håkansson arbetar som undersköterska på Åbyhem och har varit handledare för två av eleverna.
- Det har fungerat jättebra, berättar Sofie. Eleverna har varit positiva och hjälpsamma i allt och det märktes att de verkligen ville detta.

Upplev omsorgsarbete i Klippans kommun är ett samarbete mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Det kommer fortsätta under hösten och då kommer även andra äldreboenden i kommunen att vara med.

- Vi kommer även att på sikt bredda arbetet till ungdomar som är i gymnasieålder men inte valt någon utbildning att gå på, berättar Deimante. Genom att jobba med oss och uppleva vårt arbete så kanske de väljer en utbildning och ett framtida arbetsliv inom vård och omsorg.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 juni 2024