Pilagården och Pilagårdsskolan firade Offentliga måltidens dag
Förra veckan uppmärksammade vi Offentliga måltidens dag, som firade sitt 5-årsjublieum. Offentliga måltidens dag är ett tillfälle att lyfta fram och hylla de måltider som serveras i vårt samhälle. I Klippans kommun firades Offentliga måltidens dag på alla kommunens enheter. Lite extra uppmärksamhet fick i år våra två enheter i Östra Ljungby: Förskolan Pilagården och Pilagårdsskolan.
Måltidsenheten i Klippans kommun har under många år firat Offentliga måltidens dag. Varje dag serveras omkring 3 miljoner måltider till förskolor, skolor, vård och omsorg i Sverige, och dessa måltider spelar en avgörande roll i vår vardag. Genom att lyfta fram de offentliga måltiderna vill vi att fler ska få upp ögonen för vilken viktig funktion de har, inte bara för individers hälsa och välbefinnande, utan även i ett större samhällsperspektiv. Offentliga måltider bidrar till att stärka Sveriges livsmedelssystem och är en viktig resurs vid kris eller krig, då de kan säkerställa matförsörjningen för många individer.
Årets tema var frukost och mellanmål. För att inspirera till hälsosammare vanor serverades smakprover på overnight oats med olika smaker (frukostgröt att förbereda kvällen innan), mumsig majsröra och hummus mummus. Syftet var att främja bra frukostvanor och erbjuda variation i mellanmålen. På Pilagårdsskolan kunde eleverna smaka på dessa rätter vid våra ”prova på-öar” under lunchen, medan barnen på Pilagården fick smaka under mellanmålet. Vill du uppleva stämningen från firandet? Titta gärna på filmen nedan.

Receptvykort
På serveringsplatserna erbjöds receptvykort på rätterna som barnen och eleverna kunde ta med sig hem för att laga tillsammans med sina vårdnadshavare. Genom att uppmuntra och få tips på nya matvanor öppnar vi upp för spännande smakupplevelser och möjlighet att upptäcka nya favoriter. Nedan kan du utforska recepten.

Overnight oats med olika smaker - 1 portion
Äpple och kanel
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl kvarg (eller öka upp samma mängden mjölk)
- 1/2 litet äpple, rivet
- 1/2 krm vanlijpulver
- 1/2 tsk honung
- 1/2 tsk kanel
Gör så här
Blanda alla ingredisenser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen. Dekorera med fint skivad frukt, bär eller nötter.
Hallon
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl kvarg (eller öka upp samma mängden mjölk)
- 1/2 krm vanlijpulver
- 1/2 dl hallon, färska eller frysta
- 1/2 tsk honung / socker
- Eventuellt lite riven citronzest
Gör så här
Blanda alla ingredisenser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen. Dekorera med fint skivad frukt, bär eller nötter.
Choklad
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl kvarg (eller öka upp samma mängden mjölk)
- 1/2 krm vanlijpulver
- 1 tsk kakao
- 1/2 tsk honung
Gör så här
Blanda alla ingredisenser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen. Dekorera med fint skivad frukt, bär eller nötter.
Mumsig majsröra - Cirka 10 portioner
Ingredienser
- Knäckebröd (Wasa Husman, Sport eller Tunn havre)
- 2 små majsbrukar (160 gram)
- Cirka 150 gram färskost
- 1 msk lökpulver eller finhackad lök
- 1 msk pressad citronjuice
- 3 krm salt
- Cirka 300 gram tomat, fint skuren / tärnad
- Färska örter, som till exempel oregano, timjan eller persilja för dekor
Gör så här
- Mixa majsen med lökpulver, pressad citronjuice och salt. Blanda i färskosten.
- Skär upp tomaten och hacka örterna.
- Servera knäckebrödet toppat med majsröra, tomat och örter.
Tips!
- Majsröra kan spritsas på knäckebitar för festligare touche!
- Blir en god dip till tortillachips
- Servera som ett varm mellanmål genom att rosta majsen på en plåt i ugnen 5-10 minuter på 180 graders värme innan röran mixas ihop! (Rostningen ger majsen en liten rundare smak)
Hummus mummus - Cirka 10 portioner
Ingredienser
- Knäckebröd (Wasa Husman, Sport, Tunn havre eller krispig råg)
- 230 gram stora vita bönor, avrunnen vikt. En liten förpackning
- 150 gram rostad paprika på burk. Alternativt rostad paprika från ugn
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 1/2 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar
- 1/2 tsk cirtonsaft
- 50 gram gurka
- Rostade frön och krasse att dekorera med
Gör så här
- Häll av och skölj de vita bönorna och häll av paprikan. Låt båda rinna av ordentligt.
- Mixa bönorna och paprikan med riven vitlök, salt, peppar och citronsaft till en slät röra.
- Skiva gurkan.
- Servera knäcket med paprikahummusen och skivad gurka. Toppa med rostade frön och krasse.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 23 oktober 2024