Framtiden för Klippans stationshus
Det kulturhistoriska stationshuset i Klippan står inför en spännande framtid. Fastighetsägaren Treklövern Bostad AB har tagit initiativet till en ny detaljplan som både bevarar och utvecklar byggnaden. I samband med dubbelspårs-utbyggnaden innebär det att plattformsläget förskjuts österut från stationshuset.
Stationshuset stod klart 1875 när järnvägen invigdes. Det var en viktig plats för kommunikation, då det fanns postkontor och telefonstation. Byggnaden var vid sin tid en modern tegelbyggnad i två våningar, designad med olikfärgat tegelstenar och innovativa murningstekniker som gav fasaden liv och karaktär.
- Karaktäristiskt för stationsbyggnaden är grunden i natursten, välbevarad fasad i tegel med kryssförband, putsade bårder som löper längs byggnadens fasad och markerar de grönmålade dörrarna och fönstren och gördelgesims som markerar första våningen, berättar Mattias Samuelsson som är Planarkitekt i Klippans kommun.
I kommunens inventering (Kulturminnesvård i Klippans kommun Bevarandekommittén 1990) bedöms stationsområdet som ett kulturminne av omistligt värde. Det innebär att byggnaden inte får rivas eller förvanskas. Detta historiska arv lever vidare i de detaljer som fortfarande kännetecknar byggnaden idag.
- Trots modernisering av järnvägstrafiken har området bibehållit sin ursprungliga karaktär med flera spår, lokstallar och en i det närmaste oförändrad stationsbyggnad. Järnvägens tillkomst var av avgörärande betydelse för tätortens framväxt, säger Mattias.
Idag används bottenvåningen som en vänthall för resenärer, bankomat och cateringsverksamhet. På övervåningen finns en tidigare stinsbostad samt vindsplan. En intilliggande byggnad väster om stationshuset står tomt men den har tidigare använts som rastplats för busschaufförer.
Genom en ansökan om planbesked i de befintliga byggnader på fastigheten hoppas Treklövern att kunna utveckla området med nya användningsmöjligheter, som exempelvis kontor, lokaler, café, vänthall och butik.
- Med de nya användningsbestämmelserna kan byggnaderna få fler funktioner samtidigt som den behåller sin funktion inom stationsområdet, vilket i sin tur kan bidra till att skapa mer liv i centrumområdet, förklarar Mattias.
Detaljplanen är på samråd till den 19 januari. Under denna period har allmänheten möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 9 januari 2025