Minikockarna på Himlabacken får barnen att äta bättre
Det är inte bara smaklökarna som ska vara aktiverade då man äter, alla sinnen ska vara med. Det här känner barnen på förskolan Himlabacken i Klippan till då de tar på sig förklädena och ger sig in i köket som minikockarna.
Det luktas på kryddor och sörplas från soppsleven. Det är minikockarna på Himlabackens förskola som är med inne i skolköket och hjälper till att tillreda dagens soppa.
På Himlabackens förskola i Klippan har man i flera år arbetat med måltidspedagogik för att få barnen mer intresserade och nyfikna på vad de äter. Bland annat följer man på förskolan saperemetoden, en sensorisk pedagogisk metod där barnen får använda alla sina sinnen. De får lyssna hur det låter då de tuggar på olika grönsaker eller doftar på olika frukter eller känner strukturen på olika livsmedel.
Det senaste pedagogoiska greppet som personalen infört i måltidspedagogiken är projektet med minikockarna. De äldsta barnen som ska börja i skolan får vara med inne i köket och tillreda dagens soppa, något somär riktigt uppskattat bland såväl barnen som personalen. Innan soppan börjar tillagas i de stora grytorna får barnen vara med och gå igenom recept, hämta alla ingredienser från skafferiet men framför allt lukta och smaka på allt som ingår i receptet.
Arbetet med såväl saperemetoden som med minikockarna har blivit en succé. Pedagogerna och matpersonalen berättar att barnen blivit mer nyfikna och intresserade av råvarorna vilket resulterat i att fler äter och mindre mat slängs.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 oktober 2025