Gå till innehåll

Brottningsgymnasiet

Tränare och elever poserar framför kameran i en träningslokal.

Har du funderat på att gå på ett brottningsgymnasium med elitsatsning så har vi skolan för dig. Klippans Brottningsgymnasium är det äldsta och mest meriterade av alla. 

På brottningsgymnasiet har vi en av Europas bästa träningsanläggningar och tillgång till ett stort etablerat tränarteam. Vi har RIG (Riksidrottsgymnasie) och NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) inom brottning.

Klippans gymnasieskolor består av Åbyskolan och Tegelbruksskolan i Klippan, samt Flygteknikcenter i Ljungbyhed.

Klippans RIG-verksamhet är koncentrerad till Åbyskolan. Åbyskolan erbjuder flest gymnasieprogram och det är också här de flesta RIG-eleverna studerar. Åbyskolan är huvudskolan även för NIU brottning (Nationellt godkänd idrottsutbildning) och lokala idrotter. Åbyskolan har samlat alla RIG och NIU i en egen elitidrottsenhet.

RIG riktar sig till talangfulla brottare, men fler saker än brottning måste fungera när man läser på RIG. Att flytta till en ny stad och studera vid ett riksidrottsgymnasium kan vara ett stort steg. Det ställer krav på individen och alla RIG-elever tar ett stort ansvar för sin studie- och levnadssituation. Eleverna bör vara väl förberedda på såväl matlagning och tvätt som på att kunna ansvara för sina studier vid sidan om idrottandet. Tre mycket givande år i Klippan väntar dig som har rätt inställning till RIG-tiden med allt vad den kräver i mognad och eget ansvar för den helhet som de olika delarna bildar.

Med de förutsättningar det innebär att flytta till ny stad, nytt lag, ny skola så ser vi det första året som en ren anpassningstid. Ska brottning och skola fungera behöver eleven få en trygg plattform och det kräver tid. Vi prioriterar att få eleverna att må bra. Även om träningen är hård redan under första året så är det framför allt från och med år två som vi ställer krav på hur utvecklingen går framåt. I första hand vill vi säkra den fysiska nivån. När eleven mår bra som människa och är vältränad atlet kan den utveckla sina spetskvaliteter som brottare – utan att vara begränsad i onödan. Människa – atlet – brottare, är huvudnivåerna i vår RIG-pyramid. Målet är att eleverna ska kunna ta hand om sin egen karriär efter tiden på RIG, sitt personliga mästerskap.

Tränings- och tävlingslära 1 och 2
Kurserna ligger i årskurs 1 och 2 och omfattar även tävlingssekreterarkurs, domarkurs med mera.

Idrottspecialisering 1, 2 och 3
Att välja dessa kurser innebär att man använder hela sitt individuella val, 200 poäng, till sin brottning. Det kan finnas möjlighet att läsa någon annan kurs man vill ha i årskurs 3. Det sker i så fall i samråd med din rektor. Du kan gå på vilket program du vill på Klippans gymnasieskolor och välja brottning som individuellt val.

Vi erbjuder alla elever olika boendeformer: Inneboende, egen eller delad lägenhet med subventionerad hyra. Eleverna äter lunch på skolan. Frukost serveras direkt efter morgonträning och det finns möjlighet att köpa middagsmatlådor till en billig peng.

Den som vill resa mellan Klippan och hemstaden till exempel under ett lov, bekostar detta själv. Detta gäller även uttagnings- och testdagarna i Klippan.

RIG-eleven har cirka sju pass i veckan under skoltid eller i direkt anslutning. All träning sker i Klippans brottningscenter, en utmärkt anläggning belägen alldeles intill Åbyskolan. Där har vi bland annat tre stora brottarmattor (420 kvm) samt ett gym till vårt förfogande.

Uttagningsdagarna leds av RIG-instruktörerna. Förutom testerna ges eleverna chansen att få en inblick i vad som väntar om man blir antagen, och vi ser helst att någon förälder också är på plats under dessa dagar.

Nio platser blir erbjudna på RIG, dessutom tas ett antal reserver ut. De uttagna bestämmer sig slutgiltigt för att tacka ja eller nej till platsen som erbjuds och vid nej går platsen över till någon av reserverna. Det finns även 12 platser inom NIU då skolan även är huvudman för detta.

De slutligen uttagna eleverna samlas i Klippan en helg under vårterminen för att lära känna varandra och redan befintliga elever.

Observera

Din ansökan till gymnasieprogram sker först efter att du blivit antagen som RIG-elev. Du behöver inte göra några specifika skolval till utbildning innan du blivit antagen till RIG. Glöm inte att söka gymnasieutbildning som vanligt i händelse av att du inte kommer in på RIG.

Ansökningsblanketter

Kontakta oss

För mer information kontakta Mikael Petersson via e-post på mikael.petersson@klippan.se.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 augusti 2023