Gå till innehåll

Textilavfall

Från och med den 1 januari 2025 är det olagligt att slänga textil i restavfallet. Textil ska i stället lämnas på en återvinningscentral eller i en textilinsamlingsbehållare.

Denna sida är under uppbyggnad och kommer att uppdateras.

De nya reglerna införs för att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet och för att öka återanvändningen.

Vi har en hög konsumtion av textilier och kläder i Sverige och en stor del av detta hamnar i restavfall eller på återvinningscentraler och går direkt till förbränning. Mycket av det som slängs hade i stället kunnat återanvändas eller materialåtervinnas.

Du kan läsa mer om den nya lagen och hur textilavfall ska hanteras på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Textilindustrin använder mycket resurser i form av råvaror, vatten, energi och kemikalier. Den negativa påverkan på miljö och hälsa är stor genom bland annat förorenat vatten och energiförsörjning genom fossila bränsle.

I flera fall transporteras textil över hela världen från det att råvaran tas fram till att det blir ett färdigt plagg. Produktionen och transporterna orsakar till exempel utsläpp av 10 och 40 kg koldioxidekvivalenter.

Läs mer om hur textil- och modeindustrin påverkar miljö och hälsa på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Kläder av textil
  • Hemtextil
  • Inredningstextil
  • Väskor av textil
  • Accessoarer av textil

Skor räknas inte som textilavfall. Men många organisationer som tar emot begagnade kläder för exempelvis försäljning tar emot skor.

All textil som lämnas in till återvinningscentraler eller i textilinsamlingsbehållare ska vara ren, torr och lämnas i knutna plastpåsar.

  • Smutsig och blöt textil (om textilen är smutsig eller blöt kan den förstöra annan textil och försvåra för de som sorterar).
  • Städmaterial (exempelvis moppar och microfiberdukar).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 januari 2025