Så gör du ansökan eller anmälan i e-tjänsten
Du kan enkelt söka bygglov, marklov, rivningslov, förhandsbesked eller anmäla åtgärder via vår e-tjänst Ansökan om bygglov och anmälan. Börja med att logga in med exempelvis BankID. Fyll i dina uppgifter, beskriv ditt projekt och bifoga handlingar.
Har du redan sökt lov eller anmält en åtgärd via e-tjänsten kan du följa och komplettera ditt pågående ärende direkt i e-tjänsten.
Skyddad identitet eller sekretess
Du eller familjemedlem som har skyddad identitet eller sekretessmarkerade personuppgifter måste vara noga med hur du använder dessa uppgifter.
Detsamma gäller där verksamhet eller fastighet är föremål för sekretess.
Informera oss om detta så att vi tillsammans kan säkra ärendehanteringen.
Olika typer av lov, anmälan och tillstånd
Bygglov
Ett bygglov är ett tillstånd som krävs för att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av en byggnad eller anläggning.
Marklov
Tillstånd som gäller markåtgärder, så som schaktning eller fyllning, trädfällning, skogsplantering och markåtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet.
Rivningslov
Tillstånd som gäller rivning av hela eller delar av byggnad. Att flytta en byggnad från en plats till en annan innebär att byggnaden rivs.
Säsongslov
Bygglov för ändamål av säsongskaraktär kan beviljas för alla bygglovspliktiga åtgärder som har en sådan säsongskaraktär att den behöver upprepas under två eller flera år i följd. I ansökan om bygglov för ändamål av säsongskaraktär ska det framgå under vilken period/ tid på året åtgärden ska vara på platsen. Ett bygglov för ändamål av säsongskaraktär kan antingen vara ett permanent bygglov eller ett tidsbegränsat bygglov.
Tidsbegränsat bygglov
Tidsbegränsat bygglov är ett bygglov för en åtgärd som ska finnas under en begränsad tid. Det finns två olika typer av tidsbegränsade bygglov i plan- och bygglagen, PBL. Det ena bygglovet omfattar alla typer av bygglovspliktiga åtgärder medan det andra bygglovet endast gäller för nybyggnad för bostadsändamål. Ett tidsbegränsat bygglov får ges om en åtgärd uppfyller följande kriterier:
- åtgärden är avsedd att pågå under en begränsad tid,
- sökanden har ansökt om ett tidsbegränsat bygglov, och
- någon eller några, men inte alla, förutsättningar för bygglov är uppfyllda.
Förhandsbesked
Förhandsbesked är ett eget, från bygglovsansökan fristående, ärende där prövningen avser lokaliseringen, det vill säga markens lämplighet för den avsedda åtgärden. Det är vanligast att söka förhandsbesked när man vill uppföra en byggnad på en obebyggd tomt utanför detaljplanelagt område.
Frivilligt lov
Även om du inte behöver lov för att utföra en åtgärd på ett byggnadsverk eller mark har du ändå rätt att få åtgärden prövad som om åtgärden krävde lov.
Prövningen ska avse åtgärd förenlighet med plan- och bygglagen.
Anmälan
Åtgärder som inte behöver bygglov kan behöva anmälan enligt plan- och byggförordningen, plan- och bygglagen och ibland också enligt områdets detaljplan.
Åtgärder som är anmälningspliktiga:
- rivning av en byggnad eller del av byggnad utanför detaljplanelagt område
- nybyggnad eller tillbyggnad av komplementbyggnad/komplementbostadshus som har undantagits från bygglovsplikt enligt Attefallsreglerna på en fastighet med ett befintligt en- eller tvåbostadshus
- tillbyggnad på ett befintligt en- eller tvåbostadshus som har undantagits från bygglovsplikt enligt Attefallsreglerna
- ingrepp i byggnadens bärande konstruktion eller ändrad planlösning
- installation eller väsentlig ändring av hiss
- installation eller väsentlig ändring av eldstad/braskamin, rökkanal
- installation eller väsentlig ändring av ventilation, vatten eller avlopp
- Installation av fettavskiljare
- ändring som påverkar en byggnads brandskydd
- inredning av ytterligare bostad i enbostadshus
Startbesked innan du börjar
Oavsett om du söker någon typ av lov eller gör en anmälan behöver du alltid få ett beslut om startbesked för att påbörja din åtgärd. Om du påbörjar din åtgärd innan du har fått startbesked kan du behöva betala en byggsanktionsavgift.
Beslutets giltighetstid
Ett beslut om lov gäller i fem år, men åtgärden måste påbörjas inom två år för att lovet inte ska förfalla. Det du byggt eller ändrat ska sedan vara färdigställd senast fem år efter att beslutet fattades. Giltighetstiden går ej att förlänga.
Ett startbesked för lovpliktiga åtgärder upphör att gälla den dag då beslutet om lov upphör att gälla. Ett startbesked för anmälanpliktiga åtgärder upphör att gälla två år efter att startbeskedet gavs.
Hur lång tid tar mitt ärende?
Ett ärende kan ta olika lång tid beroende på vilken typ av ärende det är och om någonting behöver kopkmpletteras.
Handläggningstid för lov och anmälan
När du har lämnat in en ansökan om lov eller gjort en anmälan börjar vår handläggning. Hur lång tid du behöver vänta på beslut beror på hur komplext ditt ärende är, vilka moment som behöver ske innan beslut kan fattas samt om du har lämnat in alla handlingar som behövs.
Lov och förhandsbesked
Du ska få ett beslut inom tio veckor från det datum då din ansökan bedöms komplett. Vi kan vid behov förlänga handläggningstiden en gång, med högst tio veckor. Är det aktuellt informerar vi dig om det.
Följande gäller för handläggningstiden:
- Tiden för handläggning börjar gälla när vi har fått din kompletta ansökan.
- Om handlingar eller information saknades när du skickade in din ansökan räknas tiden från det datum då vi fått in de kompletterande handlingarna.
- Om ansökan under handläggningens gång revideras, eller om ytterligare handlingar skickas in på ditt eget initiativ, räknas tiden från det datum ytterligare underlag kommit in till oss.
- Om beslut dröjer mer än 10 veckor efter det att ärendet var komplett (eller 20 veckor vid en förlängning) reduceras den del av avgiften som omfattar handläggningen av lov eller förhandsbesked med en femtedel per påbörjad vecka.
Anmälan
Du ska få ett beslut inom fyra veckor från det datum då din ansökan bedöms komplett. Vi kan vid behov förlänga handläggningstiden en gång, med högst fyra veckor. Är det aktuellt informerar vi dig om det.
Följande gäller för handläggningstiden:
- Tiden för handläggning börjar gälla när vi har fått din kompletta anmälan.
- Om handlingar eller information saknades när du skickade in din anmälan räknas tiden från det datum då vi fått in de kompletterande handlingarna.
- Om anmälan under handläggningens gång revideras eller om ytterligare handlingar skickas in på ditt eget initiativ räknas tiden från det datum ytterligare underlag kommit in till oss.
- Om beslutet dröjer mer än 4 veckor eller 8 veckor vid en förlängning reduceras din avgift med en femtedel per påbörjad vecka.
Du kan läsa mer om tidsfrister på Boverkets webbplats Tidsfrister för handläggning Länk till annan webbplats.
Komplett ansökan eller anmälan
En ansökan om bygglov, förhandsbesked eller anmälan ska:
- vara skriftlig
- innehålla ritningar, beskrivningar eller andra uppgifter som behövs.
Ritningarna behöver vara fackmannamässigt utförda, skalenliga och måttsatta. Handläggaren bedömer vad som är komplett.
Du kan se exempel på hur ritningar kan se ut på sidan Vilka handlingar behövs när jag söker bygglov?
Du kan komplettera din ansökan eller anmälan via vår e-tjänst Bygg - Komplettera ditt bygglovsärende Länk till annan webbplats.
Vanliga ritningar och handlingar du behöver i din ansökan
I normalfallet behöver du skicka in ett förslag till kontrollplan och ett antal ritningar som beskriver åtgärden. Här beskriver vi vanliga ritningar och handlingar du kan behöva skicka in:
Planritning
Det är en ritning som visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner, med mera. Varje våning ska visas separat. Skalan ska vara i skala 1:100.
Situationsplan
Det är en ritning som visar hur din fastighet ser ut med byggnader, fastighetsgränser och parkeringsplatser. Den ska vara måttsatt och ska baseras på ett aktuellt utdrag ur kommunens karta. Avstånd till fastighetsgräns ska markeras med minst två mått så att placeringen fixeras. Vid en tillbyggnad ska den tillbyggda delen ritas in på situationsplanen. Skalan ska vara 1:400.
Se vilka kartor som du kan beställa från kommunen
Sektionsritning
Det är en ritning som visar en genomskärning av byggnaden från sidan och visar golv, bjälklag, tak, skorsten med mera. Skalan ska vara 1:100.
Se exempel på sektionsritning.
Fasadritningar
Det är en ritning som visar byggnaden rakt framifrån (inte ritat i perspektiv). Det ska finnas ritningar för alla berörda fasader. Skalan ska vara 1:100.
Nybyggnadskarta
När du bygger nytt ska byggnaden ritas in och måttsättas på en nybyggnadskarta. På nybyggnadskartan ska du rita in byggnadens mått och mått från byggnaden till två tomtgränser. Nybyggnadskarta beställs av plan.bygg@klippan.se.
Fackmässigt utförda ritningar
När du ansöker om bygglov är det viktigt att ritningarna är fackmässigt utförda och ritade på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ritningarna är tydliga och rena eftersom de inte bara ska arkiveras under lång tid, utan även kunna tolkas och läsas av oss om kanske 50 år.
Med hjälp av ritningarna ska det vara enkelt att avgöra vad du önskar utföra. Det du har ritat på pappret ska motsvara verkligheten och vara en förminskad kopia av det du ska bygga.
Detaljerna är viktiga
Detaljer som stående eller liggande panel, foder runt fönster och dörrar, spröjs, vindskivor, takmaterial med mera ska exempelvis synas på fasadritningarna.
Ett vanligt fel som inte godtas, är om exempelvis fönster och innerväggar är ritade med enkla streck. Foder runt fönster och dörrar ska redovisas med två linjer som motsvarar bredden på brädan, inner- eller ytterväggar ska redovisas med rätt tjocklek etc. Däremot ska byggnader på situationsplanen ritas in på kartan med endast en linje. Linjen ska visa ytan (fotavtrycket) som byggnaderna upptar, det vill säga byggnadens yttermått.
Tycker du att det verkar svårt och krångligt rekommenderar vi dig att anlita en sakkunnig. Då bör handlingarna bli bra ritade från början och ditt ärende kommer gå snabbare och enklare att hantera.
Tänk på det här innan du börjar:
Ta med fördel hjälp av våra exempelritningar som du hittar här lägg in länk till exempelritningarna.
Rita på vitt papper. Ta gärna hjälp av rutat papper för att få fram ett första underlag om du tycker att det är lättare. Detta måste du dock sedan överföra till ett helt vitt papper som du skickar in med ansökan.
Var noggrann och använd linjal. Använd helst inte blyerts men om, använd en vässad penna för att få tydliga och skarpa linjer.
Rita skalenligt. Vanligaste skalan för bygglovsritningar är 1:100 eller 1:50. Att rita i skala innebär att byggnaden eller åtgärden avbildas förminskad så många gånger som skalan anger. Till exempel motsvarar 1 cm på ritningen 100 cm i verkligheten för skala 1:100 (eftersom verkligheten förminskats 100 gånger).
Om du gör ritningen i ett ritprogram i din dator, gör om den till en PDF innan du skickar in den. Om du ritar med penna och papper ska ritningen skannas in i rätt skala och göras om till en PDF. Det duger inte att du fotograferar av ritningen med din mobiltelefon och skickar in den.
Vad dina ritningar ska innehålla:
Samtliga ritningar ska innehålla en skalstock och ritningshuvud. Information som ska finnas med i ritningshuvudet är fastighetsbeteckning, vad ritningen visar och vad åtgärden avser, datum när ritningen gjordes, revideringsdatum och vem som har ritat (se exempelritning för fasadritningar länk exempelrinting). Många gånger återanvänds gamla ritningar. Tänk då på att uppdatera informationen i ritningshuvudet så att denna är korrekt och inte anger fel åtgärd, datum m.m.
För de flesta åtgärder krävs både plan-, fasad- och sektionsritningar i skala 1:100.
- Vid nybyggnation (ej ändring av fasad) ska fasadritningen även innehålla en marksektion som visar markens nivå ut till tomtgräns. Marksektionen ska visa plushöjder för såväl befintlig marknivå som ny marknivå. Tänk på att eventuellt nya marknivåer ska ansluta till befintliga marknivåer cirka 1–2 meter innan tomtgränsen för en så bra anslutning som möjligt till de befintliga marknivåerna på grannfastigheten.
Oavsett om du bygger ett enbostadshus för permanentboende eller ett fritidshus är det viktigt tomten är tillgänglig hela vägen fram till huset. Detta behöver du redovisa i ritningen.
- Vid nybyggnation behöver du ange plushöjd för färdigt golv. Detta redovisas bäst i sektionsritningen samt i situationsplanen (nybyggnadskartan).
- Ska du bygga nytt krävs det oftast att din åtgärd ritas in på en karta som du beställer av kommunens kartavdelning. Beroende på vad du ska bygga kan det krävas en förenklad nybyggnadskarta eller en nybyggnadskarta. Kartorna beställs via plan.bygg@klippan.se.
När du ritat in din åtgärd på kartan blir detta din situationsplan.
Byggnaden ska innehålla minst två avståndsmått, vinkelrätt från två olika fastighetsgränser för att kunna fastställa byggnadens placering (se exempel för situationsplan i exempelritningarna).
Det är viktigt att du tydligt anger byggnadens huvudmått i planritning och situationsplan.
- I sektionsritningen redovisar du byggnadens byggnadshöjd, nockhöjd samt invändig rumshöjd.
- Om du bygger till eller ändrar befintlig fasad, markera tydligt vad som tillkommer eller ändras. I de allra flesta fall behöver vi även en uppmätningsritning som visar hur den befintliga byggnaden ser ut för att kunna bedöma förändringarna som du önskar göra.
Vad kostar lov eller anmälan?
Kostnaden för lov eller anmälan varierar beroende på vad du ska göra. Avgiften bestäms av plan- och byggavdelningen inför beslut i varje ärende.
Tänk på att flera tabeller kan användas tillsammans.
Taxan för bygglov i Klippans kommun är antagen av kommunfullmäktige och grundar sig på Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommenderade taxa.
Tänk på att avgifter för vatten och avlopp kan tillkomma.
Mer information om vatten och avlopp. Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 november 2024