Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov?
När du skickar in en ansökan om bygglov eller gör en anmälan ska du även skicka in ritningar. För att handläggningen av ditt bygglov eller ärende ska gå snabbt och smidigt är det viktigt att ritningarna innehåller rätt information från början. Så slipper du komplettera din ansökan senare.
Du söker bygglov geom att fylla i vår e-tjänst för bygglov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Följande handlingar ska du lämna in i två exemplar när du söker bygglov för att bygga ett enbostadshus (en villa):
- Uppgift om kontrollansvarig.
- Situationsplan upprättad på en aktuell nybyggnadskarta eller fastighetskarta
- Markplaneringsritning.
- Planritningar.
- Fasadritningar.
- Sektionsritning.
- Marksektionsritningar vid behov.
Gemensamt för alla husritningar är att de ska:
- Ritas i skala 1:100.
- Innehålla information om vad som finns på ritningen, skala och skalstock samt nuvarande fastighetsbeteckning.
- Ha ett ritningsnummer och datum så att olika versioner kan skiljas från varandra.
- Alla mått ska vara i meter, med två decimalers noggrannhet.
Ritningarna ska vara fackmässigt utförda, tydliga och lättlästa på vitt olinjerat papper, helst i A3-format nedvikt till A4. Om ritningarna är större än A3-format ska en omgång av samtliga ritningar nedminskas till A3-format.
Mer information om hur ansökningshandlingarna ska se ut hittar du i våra ritningsexempel nedan.
Vilka bestämmelser gäller?
I varje kommun finns en översiktsplan som översiktligt redovisar användningen av marken och hur den byggda miljön är tänkt att utvecklas. Översiktsplanen är vägledande vid detaljplanering och vid bygglov. Inom vissa områden finns detaljplan eller områdesbestämmelser som reglerar hur mycket och var man kan få bygga. Där kan det också stå vilket användningsområde en byggnad får ha (bostad, handel, skola, industri och så vidare). Vanligtvis finns bestämmelser som reglerar byggnadens storlek, höjd, våningsantal och avstånd till tomtgräns. Det kan också finnas bestämmelser om färgsättning, kul-turhistoriska hänsyn, förändring av markens nivå och förbud mot trädfällning med mera i detaljplanen.
Enligt plan- och bygglagen ska bebyggelsen anpassas till stads- och landskapsbilden, vara estetiskt tilltalande, trafiksäker och inte medföra betydande olägenheter för grannar.
Det är inte helt enkelt att räkna ut byggnadshöjd och areor så de stämmer med bestämmelserna. Vill du lära dig mer om hur man gör så rekommenderar vi Svensk Standard SS 21054:2009 (Area och volym för husbyggnader - terminologi och mätregler) och Boverkets bok Boken om lov, tillsyn och kontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakta kommunens plan- och byggavdelning, så får du veta vad som gäller för just din fastighet.
Exempel på hur ritningar kan se ut
Situationsplan
Situationsplanen ska visa husets placering på tomten och kan baseras på en nybyggnadskarta. En sådan karta får du från kommunens plan- och byggavdelning. Du når dem via kundtjänst eller kommun@klippan.se.
Nybyggnadskartan innehåller både själva kartan och en informationsdel där du anger viktig information som behövs vid handläggningen av din ansökan. Det är viktigt att situationsplanen du lämnar in utgår från den nybyggnadskarta som tagits fram för din fastighet. Information om detaljbestämmelser, fastighetsgränser med mera ska vara kvar i ursprungligt skick.
Situationsplanen ska visa anslutning till kommunalt vatten och avlopp eller redovisa enskild vatten- och avloppsanläggning.
Situationsplaner är vanligtvis i skala 1:500.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilden för att förstora upp den.
Markplaneringsritning
Markplaneringsritningen ska vara illustrativ och visa hur tomten är tänkt att utformas för att uppfylla lagens krav på tillgänglighet och anpassning till omgivningen.
På markplaneringsritningen ska in- och utfart, parkering och dagvattenhantering redovisas. Den ska också visa en gångväg mellan parkering och entre som är
användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga, vilket innebär att den får ha en lutning på max 1:12, gärna flackare. Mer information om krav på tillgäng-
lighet på tomten finns i Boverkets byggregler.
Dagvatten (regnvatten) ska tas omhand inom den egna fastigheten. Det innebär att dike och dränering kan behöva ordnas och anslutas till vägdike, stenkista eller kommunal dagvattenledning.
Tänk på att det är byggnaden som ska placeras och anpassas efter tomtens förutsättningar och detaljplanens bestämmelser.
Även markförändringar, deras utbredning och nya höjder ska redovisas på markplaneringsritningen.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilden för att förstora upp den.
Planritning
Måtten på planritningen ska anges med minst två decimaler. Byggnadens area ska vara lätt att beräkna.
Entreplanet ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det innebär bland annat att det på entreplanet ska finnas plats för kök, wc/dusch, plats för sittgrupp och sovplats. Planritningen ska vara möblerad för att man ska se att förslaget uppfyller kravet på tillgänglighet och användbarhet. Mer information om tillgänglighet finns i Boverkets byggregler.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilden för att förstora upp den.
Sektionsritning
På sektionsritningen visas det färdiga golvets nivå och marknivån invid byggnaden. Här redovisas också rumshöjd och byggnadens takvinkel. Ibland regleras byggnadens utvändiga höjd i detaljplanen genom en maximalt tillåten totalhöjd, nockhöjd eller byggnadshöjd.
Byggnadshöjd är avståndet mellan markens medelnivå till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens tak. Höjden ska räknas från den medelnivå som marken har invid byggnaden. Om byggnaden ligger närmre allmän plats eller gata än sex meter ska dock byggnadshöjden räknas från medelmarknivån på den allmänna platsen eller gatan invid tomten om det inte finns särskilda skäl att utgå från annat.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilden för att förstora upp den.
Fasadritningar
Om marknivån ändras redovisas befintliga och nya marklinjer mellan dessa. Marklinjer ska redovisas till tomtgräns (TG). Ryms inte detta på fasadritningarna bör det redovisas på en separat marksektionsritning.
Observera att mötet mellan ny och befintlig marknivå ska ske innan tomtgräns och att dagvatten ska tas om hand inom egen fastighet. Normalt innebär det möte minst en meter från tomtgräns för att lämna plats till eventuellt dike.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilderna för att förstora upp dem.
Marksektionsritningar
Om stora marknivåförändringar ska göras bör detta redovisas med marksektionsritningar som visar hur marknivåerna är tänkta att förändras.
Observera att mötet mellan ny och befintlig marknivå ska ske innan tomtgräns och att dagvatten ska tas om hand inom egen fastighet. Normalt innebär det möte minst en meter från tomtgräns för att lämna plats till eventuellt dike.
Exempel på hur ritningen kan se ut. Klicka på bilderna för att förstora upp dem.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 november 2024