Gå till innehåll

Vattenskyddsområden

För att vi ska kunna behålla ett gott och säkert dricksvatten även i framtiden behöver vattnet skyddas. Därför finns skyddsområden för vattentäkter. I kommunen ligger vattenskyddsområdena i Klintarp, Ljungbyhed, Östra Ljungby och Färingtofta.

För att skydda kvaliteten i våra vattentäkter finns det föreskrifter för vad som är tillåtet i vattenskyddsområdet. Reglerna gäller bland annat hantering av kemikalier och avfall, markarbeten, jordbruk och avlopp. I föreskrifterna framgår det om du måste anmäla eller söka tillstånd för din verksamhet.

I Naturvårdsverkets karta över vattenskyddsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se de kommunala vattenskyddsområden som finns i Klippans kommun och vilka regler som gäller för vart och ett av dessa.

Klicka på området i kartan. I den ruta som kommer upp välj "Detaljerad information", fliken "Dokumentation" och länken "Föreskrifter".

Om du bor eller är verksam i ett vattenskyddsområde behöver du vara extra aktsam, exempelvis när du tvättar bilen, gödslar gräsmattan och så vidare.

Om du bor i ett vattenskyddsområde

För de allra flesta innebär vattenskyddsföreskrifterna inte några större inskränkningar, men det är allas ansvar att värna om vattenresurserna genom att vara försiktig med sådant som kan förorena vattnet eller marken runt omkring. Det innebär att du alltid bör välja det alternativ som har minsta möjliga miljöpåverkan.

Som boende kan du beröras av restriktioner gällande exempelvis

  • förvaring av brandfarlig vätska
  • fordonstvätt
  • användning och förvaring av kemiska bekämpningsmedel
  • installation av en ny dricksvattenbrunn

Tänk på att det som hamnar på marken eller rinner ut i dagvattenbrunnar kan förorena skyddsområdet. Spill av olja, kemikalier och liknande får inte förekomma.

Om du bedriver verksamhet inom ett vattenskyddsområde

Som verksamhetsutövare påverkas du sannolikt av ett flertal av skyddsföreskrifterna. Men oavsett om en reglering görs eller inte görs i skyddsföreskrifterna, får vattenresurserna ändå inte riskera att förorenas.

Som jordbrukare berörs du kanske främst av restriktioner gällande exempelvis

  • hantering av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor
  • hantering av kemiska bekämpningsmedel
  • lagring av gödsel

Som skogsägare berörs du kanske främst av restriktioner gällande

  • upplag av bark, timmer och flis
  • skogsavverkning av områden större än 0,5 hektar.

Kan jag få ersättning för vad skyddsföreskrifterna orsakar mig?

Ja – enligt lagen har du rätt till ersättning om skyddsföreskrifterna innebär att din markanvändning försvåras avsevärt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 juli 2024