Vi ser över vattenskyddsområdet i Östra Ljungby
Grundvattentäkten i Östra Ljungby togs i bruk 1958 för att förse Östra Ljungby och Stidsvig med dricksvatten. Täkten skyddas av ett vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter som togs fram av Länsstyrelsen hösten 1995. Nu är det dags att se över skyddsföreskrifterna och området.
Vattenskyddsområden inrättas för att säkra den långsiktiga vattenförsörjningen, så att vi och kommande generationer ska få njuta av ett dricksvatten av god kvalitet.
Inom ett vattenskyddsområde gäller särskilda skyddsföreskrifter som begränsar vissa typer av verksamheter och markanvändning. Det är till för att skydda vattentäkten från skadliga ämnen som kan försämra vattenkvaliteten. Nuvarande vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter är inte anpassade till dagens förhållanden, vilket innebär att det behöver ses över.
Inrättande av vattenskyddsområde görs med stöd av miljöbalken och EU:s ramdirektiv för vatten. Det är kommunerna som bär ansvaret för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas.
Vad blir det för ändringar i de nya skyddsföreskrifterna?
Eftersom lagstiftningen har förändrats sedan 1990-talet är inte längre alla skyddsföreskrifter i det nuvarande skyddsområdet relevanta. I vissa fall regleras verksamheter redan genom andra lagar i miljöbalken. I andra fall kan ny kunskap om nya ämnen leda till att det finns ett behov att dessa regleras genom nya skyddsföreskrifter. Därför uppdateras skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområdet.
De föreslagna skyddsföreskrifterna innefattar restriktioner gällande:
- Hantering av petroleumprodukter och brandfarliga vätskor
- Tvätt av fordon med avfettnings-, rengörings- eller tvättmedel
- Hantering av kemiska bekämpningsmedel
- Lagring av gödsel
- Spridning av slam
- Upplag av timmer med mera
- Upplag av snö
- Upplag och hantering av asfalt, oljegrus, vägsalt och snö
- Täktverksamhet och schaktningsarbeten
- Användning av avfall
- Skogsavverkning
- Enskilda dricksvattenbrunnar
- Anläggning för hantering av dagvatten
Restriktioner i skyddsföreskrifter är formulerade som förbud, tillståndsplikt eller anmälningsplikt.
Tillståndsansökningar och anmälningar enligt de föreslagna skyddsföreskrifterna prövas av Söderåsens miljöförbund. Ett tillstånd kan förenas med villkor. Beslut i anmälningsärenden kan förenas med föreläggande om försiktighetsmått.
Det finns dock bestämmelser som gäller generellt inom vattenskyddsområden. Exempel på sådana är Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.
Hur påverkas jag?
Nedan beskrivs översiktligt hur du kan komma att påverkas men för att få en fullständig bild ber vi dig att läsa de föreslagna skyddsföreskrifterna.
Om jag bor i ett vattenskyddsområde
För de allra flesta innebär vattenskyddsföreskrifterna inte några större inskränkningar, men det är allas ansvar att värna om vattenresurserna genom att vara försiktig med sånt som kan förorena vattnet eller marken runt omkring. Det innebär att du alltid bör välja det alternativ som har minsta möjliga miljöpåverkan.
Som boende kan du beröras av restriktioner gällande exempelvis:
- förvaring av brandfarlig vätska
- fordonstvätt
- användning och förvaring av kemiska bekämpningsmedel
- installation av en ny dricksvattenbrunn
Tänk på att det som hamnar på marken eller rinner ut i dagvattenbrunnar kan förorena skyddsområdet. Spill av olja, kemikalier och liknande får inte förekomma.
Om jag bedriver verksamhet inom ett vattenskyddsområde
Som verksamhetsutövare påverkas du sannolikt av ett flertal av skyddsföreskrifterna. Men oavsett om en reglering görs eller inte görs i skyddsföreskrifterna, får vattenresurserna ändå inte riskera att förorenas.
Som jordbrukare berörs du kanske främst av restriktioner gällande exempelvis:
- hantering av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor
- hantering av kemiska bekämpningsmedel
- lagring av gödsel
Som skogsägare berörs du kanske främst av restriktioner gällande:
- upplag av bark, timmer och flis
- skogsavverkning av områden större än 0,5 hektar.
Vilket område ingår i det nya vattenskyddsområdet?
Det nya förslaget till skyddsområde omfattar ett större område än det befintliga skyddsområdet.
För avgränsningen av vattenskyddsområdena har kommunen tagit hjälp av experter på konsultföretaget WSP. Efter att ha tittat på bland annat hur mark- och vattenförhållandena i området ser ut, grundvattenmagasinets sårbarhet samt på risker i området, har ett förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter tagits fram. Gränserna för vattenskyddsområdet anpassas mot nuvarande gränser, som till exempel fastighetsgränser, vattendrag eller andra riktmärken som finns i landskapet.
Skillnaden på nvarande och nya skyddsområdets avgränsning visas översiktligt på kartan.
Du kan ladda ner separata kartor över vattenskyddsområdet nedan.
Det nya framtagna vattenskyddsområdet samt skyddsföreskrifterna är förslag och gäller först efter beslut av Länsstyrelsen. Eventuella justeringar av förslaget kan göras under hela processen tills det slutgiltiga förslaget skickas in. Inkomna synpunkter kommer att sammanställas och skickas med förslagshandlingarna.
Längre fram i processen kommer du även att ges möjlighet att ge ett formellt yttrande på det inlämnade förslaget.
Syftet med samrådsprocessen är att de som berörs, det vill säga i första hand fastighetsägare och sakägare inom föreslaget vattenskyddsområde, ska få en möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Det är skyddsbehovet som slutligen avgör utformningen av vattenskyddsområdet och vilket innehåll skyddsföreskrifterna ska ha.
Hör av dig till oss!
Du kan redan nu tala om för oss vad du tycker!
Om du har några synpunkter ber vi dig att skicka dem senast den 20 september 2024. Det är viktigt att du anger namn, adress eller fastighetsbeteckning samt telefonnummer.
Skicka dina synpunkter till:
mathias.karlsson@klippan.se
alternativt till:
Klippans kommun
VA-avdelningen
264 80 Klippan.
Märk gärna ditt kuvert med “Vattenskyddsområde Östra Ljungby“
Har du några frågor är du naturligtvis också välkommen att kontakta oss!
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 augusti 2024