Så skyddar du dig mot bränder

Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Under ett år startar levande ljus 200 bränder. 100 av dessa inträffar i december och januari. Ta för vana att testa dina brandvarnare till Brandvarnardagen som årligen infaller den första advent.


Så här fort kan det börja brinna! Se filmen nedan.

Testa din brandvarnare på Brandvarnardagen
De flesta bostadsbränder stoppas snabbt. Människor klarar av att sätta sig i säkerhet, i mångt och mycket på grund av en funktionell brandvarnare. Men 25 procent av befolkningen testar aldrig sin brandvarnare. Vi vill ändra på det genom att uppmärksamma Brandvarnardagen.

En fungerande brandvarnare ökar din tid att agera vid brand och det ökar dina chanser att minimera skada.
Man ska ha en brandvarnare på varje våningsplan. Den ska monteras cirka 50 cm ut från väggen, i taket utanför sovrummen.

Testa din brandvarnare några gånger per år. Särskilt viktigt är det efter att man varit bortrest då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan man varit borta. Man bör också testa sin brandvarnare inför stora ljushelger som jul. Vad kan vara lämpligare än att göra det första advent när man ändå har stegen framme för att hänga upp julgardiner och julpynt?

Så skyddar du dig mot bränder

 • Kontrollera att du har brandvarnare hemma. Alla brandvarnare innehåller batterier som behöver bytas ut då och då. Testa att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen. Om den inte piper, byt batteri och testa den igen. Om den fortfarande inte piper, byt brandvarnare. Är din brandvarnare äldre än 10 år bör du byta ut den mot en ny.
 • Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.
 • Tänd bara ljus i ljusstakar som tål värme. Träljusstakar bör du helt undvika. Ta bort alla brandfarliga dekorationer som mossa, bomull och dylikt. Var extra försiktig med värmeljusstakar.
 • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.
 • Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus eller tomtebloss.
 • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget.
 • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta (aldrig vatten).
 • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats.

Om det börjar brinna
Även om du försöker undvika riskerna och har ett bra brandskydd kan olyckan ändå vara framme och en brand bryta ut. Då är sekunderna dyrbara. Handlar du på rätt sätt kan det vara avgörande för att det stannar vid ett tillbud istället för en ödesdiger totalbrand.

Gör så här:

 • Rädda först dem som är i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.
 • Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
 • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
 • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.

Detta är normalt den ordning som rekommenderas. Men det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera. Om ni är flera som kan hjälpas åt kan ni göra flera åtgärder samtidigt.

Läs mer på www.dinsakerhet.se/brandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster