Energideklarationer

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Vad är en energideklaration?

Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på ett EG-direktiv som syftar till att göra våra byggnader mer energieffektiva. På så sätt ska vi skapa ett hållbart samhälle och minska EU:s beroende av importerad energi. 

Vem gör energideklarationen?

Vill du som byggnadsägare ta kontakt med ett företag (ackrediterat kontrollorgan) som genomför energideklarationer kan du finna dessa på SWEDAC:s webbsida så snart de har blivit godkända (ackrediterade).

En energideklaration är giltig i tio år.

Läs mer om vad som gäller för energideklarationer på Boverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hemsida.

Vilka byggnader och när?

Införandet av energideklarationer trädde ikraft årsskiftet 2008/09. Nedan följer en beskrivning av vilka byggnader som berörs och när dessa ska energideklareras.

    • Specialbyggnader: över 1000 kvadratmeter (som exempelvis simhallar, bibliotek, skolor, vårdbyggnader) energideklarerades vid årsskiftet 2008/09.Det framgår av taxeringsbeviset om byggnaden är en specialbyggnad.

    • Byggnader med nyttjanderätt, så som hyresrätter, bostadsrätter och lokaler som hyrs ut, energideklarerades vid årsskiftet 2008/09. Under denna kategori finns även en- och tvåbostadshus som hyrs ut eller upplåts med bostadsrätt. När det gäller bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ska se till att det finns en energideklaration.

    • Byggnader (inklusive villor) som säljs energideklareras från och med 1 jan 2009, om de inte redan har en godkänd energideklaration.

    • Nya byggnader ska energideklareras från och med 1 jan 2009 (2 år efter bruktagandet, dock inte senare än 2 år efter slutbevis). Om bygganmälan gjorts före 1 jan 2009 behöver byggnaden inte energideklareras på grund av att det är en nybyggnad. Däremot kan byggnaden vara tvungen att deklareras för att den hyrs ut eller är en specialbyggnad.