Kommunalt avlopp

Skriv ut
Kontakt

Kontakt


Chef för VA-avdelningen
Börje Andersson

Besöksadress:
Strömgatan 20
264 33 Klippan

Postadress:
Klippans kommun, tekniska
förvaltningen
VA-avdelningen
264 80 Klippan

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Avloppsvattnet behandlas (renas) på följande platser:

I Klippans kommun finns det över 200 kilometer ledning och 49 pumpstationer som hjälper vattnet att komma till reningsverken. Varje år behandlas cirka 1,3 miljoner m³ avloppsvatten och restprodukten av detta blir cirka 270 ton slam. Avloppsreningsverket i Klippan är den största anläggningen och har tre behandlingssteg inklusive kväverening. Övriga anläggningar har olika behandlingsmetoder beroende på storlek och varierande förhållande.

I en anläggning för avloppsinfiltration renas avloppsvattnet efter att det gått igenom en slamavskiljare (trekammabrunn vanligast) genom att det rinner genom jordlager och sipprar via marken till grundvattnet.

Det finns 3 stycken infiltrationer i Klippans Kommun. Nybygget-Övad infiltration, Färingtofta infiltration och Källna infiltration.

Var rädd om vattnet
Vi lånar bara vattnet och det är viktigt att vi är rädda om det.
Idag finns många skadliga ämnen som hamnar i våra avlopp och sedan går vidare till våra vattendrag. På avloppsreningsverket kan vi rena avloppsvattnet från en del ämnen men inte alla. Miljögifterna måste stoppas redan vid källan, som till stor del består av alla hushåll.

De flesta av kommunens invånare är redan idag medvetna ”sopsorterare”. Alla är inte medvetna om att sortering bör gälla även avlopp.

Tänk på det här så hjälper du oss:

  • Fimpar och snus innehåller kadmium som är ett mycket giftigt ämne som vi försöker minska i avloppsvatten. Även en del konstnärsfärger innehåller kadmium. Penslar och färgrester får inte sköljas av så att det hamnar i avloppet.
  • Tops, bindor, blöjor, hushållspapper, tork-, tvätt- och våtservetter, kondomer och trasor med mera kan fastna dels i det egna avloppet men även i ledningar och pumpar till och i reningsverket, och ska kastas i soporna.
  • Fett och stekflott torkas av och kastas i soporna. Det kan annars sätta sig i ledningar och orsaka stopp.
  • Överblivna eller gamla läkemedel lämnas på apotek. Även receptfria läkemedel skadar naturen.
  • Lösningsmedel, färgrester och oljerester lämnas på återvinningsgård. Även vattenbaserad färg är skadlig för vår natur. Då det kommer in till reningsverket kan de förstöra den biologiska reningen.
  • Sand, jord och grus sliter på ledningar och ska inte spolas ut i avloppet.

Relaterad information

Vi tar gärna emot studiebesök. Är du nyfiken på hur ett reningsverk fungerar så tveka inte att hör av dig till oss.

Vi på reningsverket sponsrar Natur & miljöboken från Kunskapsförlaget. På Kunskapsförlaget kan man gratis beställa material till sin skolklass. Materialet riktar sig till barn i skolår 4-6, och är ett aktuellt och pedagogiskt läromedel inom miljö och hållbar utveckling. Här kan du läsa mer.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster