Gå till innehåll

Viktigt meddelande till allmänheten

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett varningssystem som används vid en akut fara. Det kan till exempel vara vid ett gasutsläpp eller en stor brand.

Ett VMA går alltid ut som information i radio och TV samt på webben. Det kan även vara en VMA-signal utomhus samt skickas ut som SMS till mobiltelefoner i ett visst område.

Mer om VMA hittar du på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

VMA-signalen utomhus

Signalen ljuder under minst två minuter. Den består av en 7 sekunder lång signal följd av en 14 sekunder lång tystnad.

När du hör signalen ska du:

  • Gå inomhus eller stanna inne där du är.
  • Stänga dörrar, fönster och ventilationer.
  • Lyssna på radio för information.

När faran är över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

Signalerna testas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion. Vid testsignalen behöver du inte gå in.

VMA-signalen i radio och TV

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt. Informationen ligger också som ett textmeddelande i TV-sändningar. Information går även ut via lokalradion Sveriges Radio i det berörda området.

VMA till telefonen

Vid behov kan VMA skickas ut som ett röstmeddelande till fasta telefoner i ett visst område. Detta för att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse.

Ett VMA kan också skickas ut som SMS till mobiler som befinner sig i det område som berörs.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 januari 2023