Gå till innehåll

Kriget i Ukraina

Klippans kommun arbetar aktivt med att följa händelseutvecklingen i Ukraina och hos svenska myndigheter. På denna sida har vi samlat viktig information om den pågående Krisen i Ukraina.

Risken för ett väpnat angrep mot Sverige är fortsatt låg enligt försvarsmakten. Situationen kan dock förändras med kort varsel i samband med att konflikten eskalerar.

Med anledning av kriget i Ukraina står Sverige inför ett flyktingmottagande. I nuläget vet vi inte hur många av dessa personer som förväntas komma till Klippans kommun, eller när.

Klippans kommun har fått en förfrågan från Migrationsverket om att bistå med boendeplatser för personer på flykt. Vi kommer prioritera lösningar för boende på längre sikt, det vill säga bostäder där personer bor under allt från några månader till ungefär ett år. I nuläget är det inte aktuellt med akutboenden i Klippans kommun.

Klippans kommun för en dialog med företaget Annehem som ansvarar för fastigheterna på Ljungbyhed Parks-området. Vi kommer tillsammans ta fram en lösning för att de personer som kommer till vår kommun ska få ett bra bemötande och en trygg plats att bo på under sin tid här. En lösning som blir hållbar över tid innebär även att antalet personer som bor på Ljungbyhed Park kommer vara färre än när området använts för flyktingmottagning tidigare.

Klippans kommun har igår den 23 mars informerat Migrationsverket via Länsstyrelsen om att vi på Ljungbyhed Park har möjlighet att successivt kunna erbjuda 180 platser för flyktingmottagande. Informationen ska nu behandlas på nationell nivå innan vi får beslut på om platserna ska användas och i så fall hur många.

Vi väntar också på tydligare direktiv från Migrationsverket kring kommunens roll i mottagandet av människor på flykt. Denna information behöver vi för att kunna gå vidare med att fatta beslut.

Vi kommer kontinuerligt informera via Klippan.se/ukraina.

På Krisinformation.se och MSB.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du se samlad information från svenska myndigheter om läget i Ukraina och vad som gäller för Sverige just nu.

Kriget i Ukraina - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Broschyren “Om krisen eller kriget kommer” finns tillgänglig hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den handlar om hur du kan bli bättre förberedd på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.

Broschyren “Om krisen eller kriget kommer” - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är inte konstigt att många upplever stress och oro över situationen. Här finner du information om hur du kan hantera din oro och hur du kan prata med barn om situationen.

Prata med barn om oro för omvärldsläget - Forsvarsmakten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida finns en skyddsrumskarta där du bland annat kan se alla registrerade skyddsrum i hela Sverige.

Skyddsrumskarta - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om skyddsrum - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort två filmer på hur du kan förbereda dig för kris och hemberedskap.

Förbered dig för kris - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmer om hemberedskap - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att granska informationskällor kritiskt och själv inte sprida information som du inte är helt säker på som kan visa sig vara falsk.

Frågor du kan ställa när du vill dela information:

  • Vem är avsändaren?
  • Varför sprids informationen?
  • Vad sprider du själv för information?

Källkritik - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om sociala medier i kriser - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas fyra gånger om året. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Testerna görs klockan 15.00 vid dessa datum under 2022:

  • 7 mars
  • 13 juni
  • 5 september
  • 5 december

Läs mer om Viktigt meddelande till allmänheten - MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om personer från annat land är i behov av skydd när de är i Sverige eller vid gränsen till Sverige så ska de antingen anmäla att man vill söka asyl till gränspolisen eller ta kontakt med Migrationsverket.

Om situationen i Ukraina - Migrationsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du som privatperson eller en organisation du representerar vill hjälpa till i arbetet med flyktingmottagandet är ni välkomna att kontakta Klippans kommun kultur- och fritidschef Arne Amnér på e-post: arne.amner@klippan.se.

Klippans kommun har ingen samordning för insamling av exempelvis kläder och leksaker. Vänd dig gärna till frivilligorganisationen Hand till Hand som tar emot kläder, leksaker och husgeråd. Lakan, filtar och kuddar är av särskilt stort behov i det nuvarande läget.

Hand till Hand tar emot gåvor på onsdag eftermiddagar mellan klockan 14.00 och 16.00 i sin lokal på Tingsgatan i Klippan, källarplanet under Rönngården Välkommen att vända dig direkt till dem om du har frågor. Helen Stigsson, 070-8912707.

Frågor och svar för dig som vill hjälpa personer på flykt från Ukraina (Länsstyrelsen Skåne) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns flera hjälporganisationer på plats för att bistå med humanitär hjälp för civilbefolkningen i Ukriana. Deras insatser är ovärderliga samtidigt som de riskerar sin egna säkerhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 januari 2023