Gå till innehåll

Välkommen till Klippans kommun

I Klippans kommun skapar vi tillväxt och livskvalité tillsammans. Här får du vacker natur runt knuten och samtidigt närhet till service, kultur, omsorg och skola.

Kungsfiskare på strå i vassen.
Rönne å i morgondimma.
Bild på insidan av Klippans konsthall. Olika tavlor pryder de vita väggarna med några statyer i mitten av hallen.
Bandsjön en sommardag.
Stadsparken Ljungbyhed en solig dag.

I vårt befolkningsmål ökar vi till 19 500 invånare år 2026. För att möta en ökad befolkningstillväxt vill vi skapa förutsättningar för dagens och morgondagens invånare i kommunen. Genom att bygga nya bostäder och bostadsområden, utveckla företagande och infrastruktur, men också vidareutveckla skola och omsorgen.

Nya områden är planerade för villor och flerfamiljshus, där vi vill erbjuda något för dig som vill bo centralt eller närmre naturen. Vi planerar också för en helt ny stadsdel i södra Klippan, vid sidan om området för Klippans bruk.

Vi har ett engagerat näringsliv med företagande med anrik historia samt flera nya etableringar. Idag har vi 1200 aktiva företag inom branscher som transport, papper, industriteknik, verkstad, livsmedel, trä och plast. Klippan har ett utmärkt geografiskt läge med närhet till natur och mark, och samtidigt anknytning till infrastruktur. Med planerad utveckling för Skånebanan, ges också förbättrade pendlingsmöjligheter.

Vi har kontinuerlig dialog med flera företag som har intresse av industrimark, lokaler, bostadsbyggande och att etablera verksamhet i kommunen. Ljungbyhed park är därtill ett fint exempel på produktivt samarbete, där vi idag har flera verksamheter inom flyg och teknik.

Här i Klippan har du också mycket att se och uppleva, med en varierande vacker natur samt flera besöksmål som Söderåsens nationalpark, Skäralid, Klippans Yllefabrik och St. Petri kyrka. Naturligtvis är du också välkommen till någon av alla de aktiviteter som vi arrangerar inom kommunen som utställningar, allsång och föreläsningar. Eller ett besök i vår fina konsthall, våra bibliotek, badanläggningar och inte minst Sågen, vårt aktivitetshus med öppna mötesplatser och ett brett föreningsliv.

Inom kommunen verkar vi också för att kontinuerligt förbättra vårt erbjudande och öka kvaliteten i vårt vardagliga uppdrag. Med ett fokus på långsiktig hållbar utveckling, och att du som invånare, företagare och besökare är nöjd och trygg med kommunens tillgänglighet, tjänster och bemötande. Vi vill också bidra till förbättrad folkhälsa i kommunen. Och såklart att du upplever att vi är en kommun i utveckling och att vi tillsammans skapar livskvalitet i vår vardag.

Tomas Rikse
kommundirektör, Klippans kommun

Se även

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 november 2023