Gå till innehåll

Om Klippans kommun

På denna sidan har vi samlat allmän fakta och siffror om Klippans kommun.

Snabbfakta

  • Landareal: 374 km²
  • Invånarantal: 17 723 (31 december 2023)
  • Centralort: Klippan
  • Skattesats: 31,93 varav 20,75 till kommunen, (lägre tredjedelen i Skåne)

SCB (Statistiska centralbyrån) har en tjänst för kommunsiffror. Här kan du ta del av statistik för Klippan, till exempel invånarantal, hur många som röstar, medelålder och hur många invånare som bor i tätort respektive landsbygd. Du kan också jämföra Klippan med andra kommuner. Här hittar du kommunsiffrorna hos SCB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Klippans kommun är en medelstor kommun i Nordvästra Skåne. Hela kommunen präglas av den otroligt vackra naturen, och Söderåsens nationalpark lockar varje år tusentals besökare. Genom Klippans kommun rinner Rönne å, en plats för vandring, paddling och fiske. Det finns flera vackra vandringsstråk i hela kommunen.

Näringslivet i Klippans kommun har en lång tradition. Här finns cirka 1400 aktiva företag inom många olika branscher. Det fördelaktiga läget med bra kollektivtrafik och närheten till större städer gör kommunen till en populär plats att starta företag.

Klippans kommun är en del av Familjen Helsingborg, ett samarbete mellan 11 kommuner i Nordvästra Skåne främst inom områdena näringsliv och turism.

Klippans kommun består förutom Klippan av tre större tätorter; Ljungbyhed, Östra Ljungby och Stidsvig.

Klippan är kommunens centralort och här hittar du kommunhuset och kan besöka kommunens kundtjänst. Klippan har ett levande centrum och längs Storgatan finns många butiker med stort varierat utbud och flera restauranger och caféer. Här finns en järnvägsstation som bidrar till bra kommunikation och pendling.
I Klippan är det nära till stora grönområden och promenadstråk. Gamla läderfabriksområdet har sanerats och har gjorts om till ett vackert strövområde som heter Läderbackarna med Bäljane å som rinner förbi.

I Klippan ligger bland annat Klippans konsthall, badhuset och St Petri kyrka. St. Petri, som är designad av arkitekt Sigurd Lewerentz är känd över hela världen för sin vackra och meningsfyllda arkitektur. Klippans centrum blev också känt för många genom Torssons låt "Klippans centrum".

Många fabriker har varit aktiva i Klippan, bland andra Klippans pappersbruk, där Sveriges första pappersmaskin började användas under 1800-talet. Bruket är fortfarande i drift och varje sommar sedan 2013 förvandlas plats inne på bruksområdet till en scen där det populära Bruksspelet spelas upp.

Stidsvig är känt av många för den vackra naturen som omringar det lilla gemytliga samhället. Här finns även Pinnån som är ett utmärkt fiskevatten. Livsmedelsföretaget Gelita Sweden som tillverkar gelatin har en av sina fabriker just här.

Kopparmöllan har legat i Stidsvig under hundratals år, i lite olika skepnader, bland annat som järnhytta och som namnet antyder kopparverk. Under sin storhetstid var Kopparmöllan en av de största gårdarna i området. Den har också namngett en vacker vandringsled i området. Du kan läsa mer om Kopparmölleslingan här.

I Östra Ljungby finns en vacker kyrka, uppförd i mitten av 1800-talet. Här märks exempelvis en dopfunt av sandsten från 1200-talet med tillhörande dopfat i mässing från senare delen av 1500-talet.

Ljungbyhed präglades under många år av den militära verksamheten i området. En verksamhet som började så tidigt som 1600-talet. I modern tid är verksamheten främst känd genom Krigsflygskolan F5 som la ner sin verksamhet under sent 1900-tal. Men verksamhet pågår än på området, bland annat genom en gymnasieutbildning i Flygteknik och Ljungbyhed Park. I området finns en byggnad som verkligen sticker ut, Herrevadskloster. Klostret som grundades under 1100-talet av cistercienserorden är byggt på ett område där människor har levt ända sedan stenåldern. Herrevadskloster har också sin del i den militära historian då det under 1600-talet huserade officerare. Landskapet runt klostret, som idag är privatägt, är väldigt vackra. Den unika naturen är idag ett naturreservat.

Klippans kommun har ett aktivt föreningsliv med många idrottsklubbar och andra föreningar. Brottningen har alltid varit en stor del av Klippan. Flera framgångsrika brottare har startat sin karriär i lokala klubbar.

Se även

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 juni 2024