Gå till innehåll
Lyssna på sidan Lyssna

Rönne å-projektet

Rönne å är en av Skånes största åar och ett viktigt vatten för många olika fiskarter. Framför allt laxar som simmar upp längs ån för att leka och fortplanta sig. Idag hindras den naturliga forsen av tre kraftverk. Dessa stoppar också laxen från att simma uppströms och nå fram till Ringsjöarna.

Genom Rönne å-projektet har Klippans kommun köpt verken och de kommer att monteras ner. Utan påverkan från kraftverken kommer Rönne å flöda fritt och laxarna nå sina bästa lekvatten. Klippans kommun kommer till det få ett än mer attraktivt besöksmål för såväl invånare som turister.

Projektet finansieras av Klippans kommun, Naturvårdsverket, naturskyddsföreningens miljöfond, Eslövs kommun, Hörby kommun, Höörs kommun, Åstorps kommun och Ängelholms kommun.

Senaste nytt i projektet

Läget i Rönneåprojektet kan sammanfattas med att Klippans kommun fortfarande inväntar ett domslut från Mark- och miljödomstolen.Klart är dock att inget arbete med utrivning eller avsänkning av dammarna vid Forsmöllan och Stackarp kommer att ske i år. Arbete pågår för närvarande med bland annat förberedelser inför upphandling av rivningsentreprenaden.

Klippans kommun gick in med ansökan till domstolen i januari 2022. Sedan dess har det hållits två huvudförhandlingar och en omfattande skriftväxling mellan domstolen, kommunen, berörda statliga myndigheter och markägare. Kommunens bedömning i nuläget är att domstolen kommer att meddela domslut under våren-sommaren 2025. Inget är dock säkert innan domstolen fattar sitt beslut.

Rönneå flödar fram över klippor

Rönneå vid Pappersbruket

Om Rönne å och projektet

Rönne å utgår från Ringsjöarna i Mellanskåne och mynnar i Skälderviken vid Ängelholm, en sträcka på drygt 80 km. Ån med biflöden har redan idag höga biologiska värden och hyser ett trettiotal olika fiskarter. Bland de särskilt skyddsvärda fiskarterna kan lake, havsnejonöga, ål och atlantlax nämnas. Ålen har minskat dramatiskt de senaste decennierna och en fritt forsande Rönne å har stor potential för Sveriges framtida ålstam och räknas redan idag som ett av Sveriges viktigaste ålvatten.

Rönne å är även ett betydelsefullt vattendrag för atlantlax och är klassat som Skånes bästa laxförande vattendrag (Länsstyrelsen Skåne län 2016).

Se även

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 mars 2025