Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan

Se Karta
Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan
Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00
Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.
I Klippan finns en beredskap dygnet runt året om för att påbörja och samordna arbetet i samband med en kris/extraordinär händelse. Medarbetare och politiker övar kontinuerligt inom våra respektive ansvarsområden för att vi ska hantera situationen på bästa sätt.
På denna sidan har vi samlat information om vårt ansvar vid en kris samt, hur vår krisberedskapsorganisation ser ut, hur vi jobbar med risk- och sårbarhetsanalyser.
Klippans kommuns ansvar vid kriser
Den myndighet som normalt ansvarar för en verksamhet ansvarar också för sin verksamhet i en krissituation. Kommunen ansvarar därmed för att exempelvis äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar. Vi analyserar risker och sårbarheter kontinuerligt och det finns en planering för hur kommunerna ska kunna ta verksamhetsansvar under en kris.
Klippans krisorganisation
I Klippan arbetar både tjänstepersoner och politiker vid en kris. Beroende på typ av kris samt omfattning och allvarlighetsgrad går olika delar av organisationen in. Alla de berörda verksamheterna arbetar parallellt med krishantering och sin ordinarie verksamhet. Nedan har vi kortfattat beskrivit de grupperingar som går in med ett fokus enbart på hantering av krisen.
Kommunledningens akutgrupp
Kommunledningens akutgrupp består av tjänstepersoner från den kommunövergripande ledningsgruppen. Deras uppdrag i en kris är att försäkra att ordinarie verksamhet fungerar utan störningar eller risker. De har ett strategiskt fokus och lämnar uppdrag till Krisstaben som arbetar mer operativt i en kris.
Krisstaben
Krisstaben bemannas av tjänstepersoner med ett funktionsansvar. Dessa är tillexempel kriskommunikation, personal, samverkan och logistik. Krisstabens uppdrag är att vara ett stöd till Kommunledningens akutgrupp.
I krisstaben ingår också POSOM-gruppen (psykisk och social omsorg vid stora olyckor och katastrofer) som kan erbjuda stöd för dem som varit inblandade eller som av andra anledningar påverkats av olyckan.
Krisledningsnämnden
Krisledningsnämnden består av några av Klippans kommuns politiker och leds av kommunalrådet. De samlas vid särskilt allvarliga kriser eller svåra påfrestningar som inte faller under ansvaret enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO). Krisledningsnämnden tar över stora delar av beslutsbefogenheter och åtgärdsansvaret från ordinarie politisk verksamhet. Detta kan till exempel röra budgetfördelning.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Klippans kommun har en aktuell plan för att kunna hantera kriser/extraordinära händelser. Planen grundar sig på risk- och sårbarhetsanalyser av all verksamhet som måste fungera i en kris. En sådan plan finns antagen av kommunfullmäktige i Klippans kommun 2008 i Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst samt plan för extraordinära händelser 2008. I planen finns en kommunövergripande analys och finns angivet att kommunens förvaltningar ska göra egna risk- och sårbarhetsanalyser. I risk- och sårbarhetsanalyser tar man reda på vad som kan hända, vad det innebär, konsekvenser och hur saker ska hanteras.
Krisinformation.se
www.krisinformation.se
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
www.msb.se
Livsmedelsverket
http://www.livsmedelsverket.se
Länsstyrelsen i Skåne län
www.lansstyrelsen.se/skane
SOS ALARM 112
www.sosalarm.se
DinSäkerhet
www.dinsakerhet.se
På denna sida publiceras anslag för protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de olika nämnderna.
Gå till Digital anslagstavla
Din åsikt är viktig för oss. Vi arbetar för att du som är invånare i Klippans kommun ska trivas och vara stolt över din kommun.
Gå till Dialog
Vi satsar på att förbättra servicen till medborgarna och kvaliteten i tjänsterna, och arbetar ständigt med att utveckla vår medborgarservice.
Gå till Kommunkvalité
Genom vår karttjänst kan du på ett enkelt sätt rapportera in och följa en felanmälan på offentlig plats till kommunen.
Gå till Rapportera till kommunen
Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan
Se Karta