Om Klippans kommun

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
 

Snabbfakta
Landareal: 374 km²
Invånarantal: 17 800
Centralort: Klippan
Skattesats: 31,93
varav 20,75 till kommunen
(lägre tredjedelen i Skåne)

SCB (Statistiska centralbyrån) har en tjänst för kommunsiffror. Här kan du ta del av statistik för Klippan, till exempel invånarantal, hur många som röstar, medelålder och hur många invånare som bor i tätort respektive landsbygd. Du kan också jämföra Klippan med andra kommuner.
Här hittar du kommunsiffrorna.länk till annan webbplats

Vår vackra natur
Klippans kommun är en medelstor kommun i Nordvästra Skåne. Hela kommunen präglas av den otroligt vackra naturen, och Söderåsens nationalpark lockar varje år tusentals besökare. Genom Klippans kommun rinner Rönneå, en plats för vandring, paddling och fiske. Det finns flera vackra vandringsstråk i hela kommunen. Läs mer om dem här.

Strategiskt läge
Näringslivet i Klippans kommun har en lång tradition. Här finns cirka 1200 aktiva företag inom många olika branscher. Det fördelaktiga läget med bra kollektivtrafik och närheten till större städer gör kommunen till en populär plats att starta företag. Läs mer om näringslivet.

Klippans kommun är en del av Familjen Helsingborg,länk till annan webbplats ett samarbete mellan 11 kommuner i Nordvästra Skåne främst inom områdena näringsliv och turism.

Våra tätorter
Klippans kommun består förutom Klippan av tre större tätorter; Ljungbyhed, Östra Ljungby och Stidsvig.

Klippan är kommunens centralort och här hittar du kommunhuset och kan besöka kommunens kundtjänst. Klippan har ett levande centrum och längs Storgatan finns många butiker med stort varierat utbud och flera restauranger och caféer. Här finns en järnvägsstation som bidrar till bra kommunikation och pendling.
I Klippan är det nära till stora grönområden och promenadstråk. Gamla läderfabriksområdet har sanerats och håller på att göras om till ett vackert strövområde med Bäljane å som rinner förbi. Läs mer om Läderfabriksprojektet här.

I Klippan ligger bland annat Klippans konsthall, badhuset och St Petri kyrka. St. Petri, som är designad av arkitekt Sigurd Lewerentz är känd över hela världen för sin vackra och meningsfyllda arkitektur. Klippans centrum blev också känt för många genom Torssons låt "Klippans centrum".

Många fabriker har varit aktiva i Klippan, bland andra Klippans pappersbruk, där Sveriges första pappersmaskin började användas under 1800-talet. Bruket är fortfarande i drift och varje sommar sedan 2013 förvandlas plats inne på bruksområdet till en scen där det populära Bruksspeletlänk till annan webbplats spelas upp.

Stidsvig är känt av många för den vackra naturen som omringar det lilla gemytliga samhället. Här finns även Pinnån som är ett utmärkt fiskevatten. Livsmedelsföretaget Gelita Sweden som tillverkar gelatin har en av sina fabriker just här.

Kopparmöllan har legat i Stidsvig under hundratals år, i lite olika skepnader, bland annat som järnhytta och som namnet antyder kopparverk. Under sin storhetstid var Kopparmöllan en av de största gårdarna i området. Den har också namngett en vacker vandringsled i området. Du kan läsa mer om Kopparmölleslingan här.

I Östra Ljungby finns en vacker kyrka, uppförd i mitten av 1800-talet. Här märks exempelvis en dopfunt av sandsten från 1200-talet med tillhörande dopfat i mässing från senare delen av 1500-talet. I Östra Ljungby finns även ett friluftsbad som är ett populärt utflyktsmål under sommarmånaderna.

Ljungbyhed präglades under många år av den militära verksamheten i området. En verksamhet som började så tidigt som 1600-talet. I modern tid är verksamheten främst känd genom Krigsflygskolan F5 som la ner sin verksamhet under sent 1900-tal. Men verksamhet pågår än på området, bland annat genom en gymnasieutbildning i Flygteknik. I området finns en byggnad som verkligen sticker ut, Herrevadskloster. Klostret som grundades under 1100-talet av cistercienserorden är byggt på ett område där människor har levt ända sedan stenåldern. Herrevadskloster har också sin del i den militära historian då det under 1600-talet huserade officerare. Landskapet runt klostret, som idag är privatägt, är väldigt vackra. Den unika naturen är idag ett naturreservat.

Idrott och föreningsliv

Klippans kommun har ett aktivt föreningsliv med många idrottsklubbar och andra föreningar. Brottningen har alltid varit en stor del av Klippan. Flera framgångsrika brottare har startat sin karriär i lokala klubbar.