Vänorter

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Akaa, Finland
Kommunen, belägen cirka 40 km söder om Tammerfors och cirka 140 km nordväst om Helsingfors, se kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, bildades år 2007 då grannkommunerna Viiala och Toijala slogs samman. Viiala och Klippan har haft vänortskontakter sedan 1955. Akaa kommun har cirka 14 000 invånare. Planer finns att ytterligare en kommun ska ansluta sig år 2012 och då ökar antalet invånare med cirka 3000.

Kommunen har utmärkta kommunikationer, motorvägen mellan Helsingfors och Tammerfors går genom kommunen, likaså järnvägen med stationer i båda tätorterna. Drygt 50 procent av invånarna arbetar inom service och cirka 40 procent inom industrin.

År 2010 hölls de vartannat år återkommande vänortsträffarna för första gången i den sammanslagna kommunen Akaa med framträdanden av norska och svenska grupper i de båda tätorterna Viiala och Toijala.

Sande, Norge
Sande kommun i Vestvold ligger väster om Oslofjorden och cirka 30 km söder om Drammen och cirka 85 km från Oslo, se kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Klippan har haft vänortskontakter med Sande sedan 1949. Antalet invånare i kommunen är cirka 8 300. Motorvägen till Oslo söderifrån har på- och avfart i Sande och likaså finns det station i Sande för järnvägsförbindelsen mot Drammen och Oslo.

Sandes läge på Sandeslätten med omgivande åsar och skogsområden samt närheten till Sandebukten med direkt anslutning till Oslofjorden ger invånarna utmärkta möjligheter till friluftsaktiviteter. Ungefär 37 procent av invånarna arbetar inom offentlig sektor och 63 procent i privat  verksamhet. Lantbruk är ett viktigt verksamhetsområde i kommunen och en betydande del av dessa övergår alltmer till ekologisk odling. I övrigt finns cirka 150 företag, varav en stor del inom plast och verktygsproduktion.

 

Personer från Limbazi på vänortsbesök i Klippan

Limbazi, Lettland

Limbazi stad ligger cirka 85 km nordost om Riga, se kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och har cirka 8 500 invånare. Kommunsammanslagningar har inneburit att Limbazi som kommun har cirka 20 000 invånare.

Sedan 1993 har kontakter skett mellan Klippan och Limbazi. I ett tidigt skede framförallt insamlingar av olika slag på privat och föreningsmässigt initiativ. På kyrkligt initiativ utsågs Limbazi till Klippans officiella vänort 1998, vilket öppnade möjlighet till bland annat EU-bidrag vid olika projekt i Limbazi som Klippans kommun medverkat i. Från 1998 deltar Limbazi i vänortsträffar som arrangeras av och i Klippan. Från 2009 är Limbazi även Sandes vänort.

Relaterade länkar

Filmer inspelade vid vänortsträffen i Akaa den 2-4 juli 2010.

Ungdomsorkestern spelar
Figurativ marschlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Inomhusspelninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster