Sociala investeringar

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

För närvarande har vi tekniska problem med kontaktformuläret nedan. Använd gärna någon av våra andra kontaktvägar för att komma i kontakt med kundtjänst.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst


Fyll i ditt namn

Fyll i din e-post

Sociala investeringar - Mjuka investeringar ger också avkastning

De här sidorna är under uppbyggnad och inte helt färdigställda. Vissa dokument och hjälpmaterial är ännu inte kompletta och finns därför inte med här. Men ta gärna en titt på sidorna ändå och bli inspirerad – kanske är sociala investeringar något för dig.

På de här sidorna hittar du en sammanfattning av hur arbetet med sociala investeringar går till i Klippans kommun. Vi informerar även om hur en ansökan går till. Om du är intresserad av att lämna en ansökan för en social investering och vill ha mer fördjupad information kan du ta del av det i Riktlinjer för sociala investeringar. Det dokumentet hittar du här.

Vad är en social investering?
En social investering är en riktad satsning till en utvald och avgränsad målgrupp. Satsningen förväntas ge ett bättre utfall för målgruppen jämfört med det sätt organisationen vanligtvis arbetar på. Den sociala investeringen ska också leda till minskade kostnader för samhället på lång sikt. Satsningen genomförs under en längre tid och under arbetet så kommer målgruppen ses som investeringar.

Vad är målet med sociala investeringar?
Vi vill genom tidiga insatser uppnå ett minskat utanförskap i Klippans kommun. Det kan innebära insatser i tidig ålder eller tidigt i en process där en person är på väg att hamna i ett utanförskap, som exempelvis skolfrånvaro eller missbruk. Om vi fångar upp dessa personer tidigt kan vi undvika framtida kostnader i form av reaktiva insatser.

Hur går det till?
Kommunala verksamheter och aktörer från civila samhället ges möjlighet att ansöka om medel för genomförande av sociala investeringar.

Ansökan består av flera steg och tar sin utgångspunkt i en idéprövning som bedöms utifrån uppsatta kriterier. Vid godkänd idéprövning kan en ansökan påbörjas. Den ska innehålla bland annat problemformulering, metod samt de effekter som satsningen förväntas ge. Läs mer om hur ansökan går till här.

Återföringsmodellen
Framtida medel för arbetet med sociala investeringar säkras genom en återföringsmodell. Nämnderna som är ansvariga för de verksamheter vars kostnader minskar till följd av en social investering återför medel tillbaka till arbetet.

Satsningen ska följas upp och effekterna utvärderas för att vi ska se vilka resultat den har gett. Om effekterna är positiva blir de en del av den ordinarie verksamheten och kan utvecklas.