Dina rättigheter

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Tillhör du någon av de nationella minoriteterna har du rätt att använda ditt språk i kontakt med myndigheterna. Här får du veta vilka språkliga rättigheter du har och vilka krav du kan ställa på din kommun och på andra myndigheter.

1 januari 2010 kom en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Som nationella minoriteter räknas judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romska (romani chib), samiska, finska och meänkieli.

Alla nationella minoritetsspråk ska skyddas och främjas
Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk. Myndigheterna ska lyssna på de nationella minoriteterna och ta hänsyn till deras behov. Myndigheterna har skyldighet att informera dig om dina rättigheter, oavsett vilket nationellt minoritetsspråk du talar och var du bor i Sverige.

Särskilt starka rättigheter för finska, meänkieli och samiska
Särskilt starka rättigheter har den som talar finska, meänkieli eller samiska och bor i en kommun inom ett förvaltningsområde. Du som bor i en kommun inom ett förvaltningsområde har rätt att kommunicera med myndigheterna på ditt språk. Du ska kunna få svar i tal och skrift på samma språk. Du kan begära att få barn- och äldreomsorg helt eller delvis på finska, meänkieli eller samiska. Bor du i någon av kommuerna Kiruna, Gällivare, Arjeplog, Jokkmokk, Haparanda, Pajala eller Övertorneå har du rätt att använda minoritetsspråket i kontakter med domstol.

Du som bor i en kommun som inte ingår i ett förvaltningsområde ska också kunna kontakta myndigheterna och få äldreomsorg på finska, meänkieli eller samiska, om det finns personal som behärskar språket. Myndigheterna bör se till att det finns språkkunnig personal när det behövs.

Oavsett var du bor ska du alltid kunna skriva på finska, meänkieli och samiska till Riksdagens ombudsmän, Justitiekanslern, Försäkringskassan, Skatteverket och Diskrimineringsombudsmannen.

Hit kan du vända dig
Om du tycker att din kommun eller andra myndigheter inte lever upp till lagen kan du kontakta Länsstyrelsen eller Sametinget som ska se till att lagen följs. Sametinget ansvarar för samiska och Länsstyrelsen ansvarar för övriga språk.

Länsstyrelsens information om nationella minoriteterlänk till annan webbplats

Sametingetlänk till annan webbplats
Telefon: 0980-780 30

Relaterade Länkar

FinskaPDF (pdf, 74.4 kB)
MeänkieliPDF (pdf, 75.4 kB)
KalePDF (pdf, 217.4 kB)
LovariPDF (pdf, 217.4 kB)
KaldarasPDF (pdf, 214.6 kB)
ArliPDF (pdf, 215 kB)
JiddischPDF (pdf, 140.2 kB)
SydsamiskaPDF (pdf, 12.8 kB)
NordsamiskaPDF (pdf, 246.9 kB)
LulesamiskaPDF (pdf, 12 kB)