Frågor och svar om kommunen

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Vi får in en mängd frågor till kommunen. Här har vi samlat några av de frågor som vi tror att flest undrar över. Klicka på pilen intill frågan så fäller du ut svaret.

Har du en fråga som inte finns med här?
Prova att söka själv på vår hemsida eller vänd dig till kommunens Kundtjänst - din väg in till kommunen.

Du kan även lämna en synpunkt här.

Hur många invånare bor det i kommunen?

Klippans kommun är en medelstor kommun i Nordvästra Skåne. Här bor cirka 17 800 invånare. Läs mer om vår vackra kommun här.

Hur hög är skatten?

En stor del av Sveriges välfärdssystem betalas av skatter. Det är skatter som bekostar till exempel sjukvård, barnomsorg, socialtjänst och äldreomsorg.

Skattesatsen i Klippans kommun:

Kommunen

20,75

Regionen

10,69


Totalt

31,44Läs mer om Klippans kommun här.

Läs mer om kommunens skattesatser och avgifter här.

Var ligger kommunhuset?

Klippans kommunhus ligger på Trädgårdsgatan 12 i Klippan. I vår ljusa, tillgänglighetsanpassade entré möter du vår kunniga kundtjänstpersonal. De kan antingen hjälpa dig på plats eller hjälpa dig komma i kontakt med rätt person för ditt ärende.

Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan se kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Telefon: 0435-280 00
E-post:
kommun@klippan.se

När har biblioteken öppet?

Sedan 2012 ingår biblioteken i Klippans kommun i Bibliotek Familjen Helsingborg och har en egen gemensam hemsida. 

Här hittar du öppettiderna för biblioteken:
Klippans biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ljungbyheds biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Östra Ljungbys biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var lämnar man deklarationen?

Vill du lämna din deklaration i brev så kan du göra detta på valfritt servicekontor eller skattekontor. På Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information kring detta.

Var ligger sopstationen?
När är sopstationen öppen?

Vill du lämna olika typer av avfall så kan du lämna detta på någon av Nårabs Avfallscentraler. Nårab sköter insamling och återvinning av avfall från hushåll, industrier och andra verksamheter i Klippans kommun. På Nårabs hemsida hittar du adresser, kartor och öppettider.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När är det sophämtning?

Nårab sköter insamling och återvinning av avfall från hushåll, industrier och andra verksamheter i Klippans kommun. På Nårabs hemsida kan du lätt se när dina sopor töms genom att skriva in din adress i Nårabs Tömningskalender.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kostar ett bygglov?

Här hittar du Klippans kommuns plan- och bygglovtaxa, inklusive kart- och mättaxa. Taxan är antagen av kommunfullmäktige och grundar sig på SKR:s rekommenderade taxa.

Var finns lediga lägenheter?

Klippans kommun har själv inga hyresrätter till uthyrning. Däremot har vårt kommunala bostadsbolag det. I Klippans kommun finns det kommunala bostadsbolaget Treklövern, som hyr ut lägenheter i Klippan, Ljungbyhed, Östra Ljungby och Stidsvig. Information om lägenheter, lägenhetsköer och lediga lägenheter hittar du på Treklöverns hemsida.länk till annan webbplats

Det finns också många privata hyresvärdar i Klippans kommun.

Var finns det en vårdcentral?

Region Skåne har ansvar för sjukhus, vårdcentraler och folktandvård. Här har vi samlat information, kontaktuppgifter, adresser och länkar för dig som är i behov av hälso- och sjukvård.

Var finns kommunens förskolor?

I Klippans kommun finns åtta kommunala förskolor och sex enskilda.
Här kan du läsa mer om förskolorna i kommunen.

När är det sportlov? När är det påsklov?

I dokumenten "Grundskolans läsårstider" och "Gymnasieskolans läsårstider" hittar du samliga lovdagar som våra elever har under det aktuella läsåret. Här ser du bland annat när ditt barn har höstlov, sportlov och påsklov.

Du hittar dokumenten här, på sidan Läsårstider.

Finns det skolskjuts?

Har du långt till skolan så kan du vara berättigad till skolskjuts. Skolskjutsberättigande gäller till och från den av kommunen anvisade skolan. I de fall annan skola väljs är det upp till elevens vårdnadshavare att anordna skolskjuts.

Enligt Klippans kommuns regler för skolskjuts har elever vars färdväg till och från skolan överstiger följande kilometergränser rätt till skolskjuts:

  • Åk 0 - 2:  2 km
  • Åk 3 - 4:  3 km
  • Åk 5 - 6:  4 km
  • Åk 7 - 9:  5 km
  • Gymnasiet:  6 km

Elever vars färdväg till och från skolan understiger kilometergränserna, men där färdvägen bedöms av kommunen som trafikfarlig, kan också bli berättigad till skolskjuts.

Läs mer om Skolskjuts i Klippans kommun här.

Var finns Komvux?

Vuxenutbildningen i Klippan arbetar tillsammans med övriga vuxenutbildningar i Familjen Helsingborg. Det innebär att vi har gemensamma yrkes- och lärlingsutbildningar som är öppna för invånarna i samtliga kommuner.

Vuxenutbildningen ger dig vägledning och information om studier inom grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning, svenska för invandrare (sfi) och yrkesutbildningar.

Besöksadress och kontaktuppgifter:
Vuxenutbildningen/Yrkeshögskolan
Storgatan 9
264 80 Klippan
Telefon: 0435-283 56
E-post: komvux@klippan.se

Var finns Kulturskolan?
Har kommunen någon kulturskola?

Klippans kommun har ingen Kulturskola, men Musikskolan erbjuder ett stort utbud och är mycket uppskattad av kommuninvånarna. Läs mer om Musikskolan här.

Finns det någon simhall?

I Klippans Badhus finns både simhall och friskvård.
Simhallen är avsedd för många olika aktiviteter; bland annat motionssim, vattengympa, familjebad och babysim. Både vattendjup och temperatur anpassas efter den aktivitet som pågår. Läs mer om badhuset här.

Besöksadress och kontaktuppgifter:
Klippans badhus
Södra Skolgatan 2, 264 80 Klippan
Telefon reception: 0435-281 95
E-post: klippansbadhus@klippan.se

Var finns det simskola?

I Klippans kommun bedrivs simskola både i kommunal regi och av Klippans Simsällskap (KSS). I Klippans badhus hålls även kursen i babysim och i minisim. På sommaren bedrivs även sommarsimskola. Läs mer om utbudet här.

Vad gör jag om det blir strömavbrott?
Finns det information om strömavbrott?

Vid strömavbrott finns det en rad saker som är bra att ha hemma och sådant som är bra att tänka på. Under rubriken Förbered dig kan du ta del av tips och råd på hur du förbereder dig och hur du tacklar ett längre strömavbrott. Vill du komma i kontakt med energibolaget Kraftringen, som är verksamma här, så finns kontaktuppgifterna här.

Hur får man tag i sotare?

L.J. Sot AB i Örkelljunga utför sotning på entreprenad för Klippans kommun. På L.J. Sots webbplatslänk till annan webbplats hittar du kontaktuppgifter till skorstensfejare och information om de lagar och förordningar som ska följas.

När är det sandsopning?

Sandsopning och sandupptagning från gator, gång- och cykelvägar i Klippans kommun görs på våren. Vi publicerar mer exakta datum och veckor då detta sker i god tid på vår hemsida, samt kommunicerar ut det via sociala medier.

Läs mer om sandsopning och sandupptagning här.