Historia

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Klippans historia i korthet

Ända sedan 10 000 före Kristus har människor bott i det område som vi idag kallar Klippans kommun. I hela kommunen har rikligt med föremål funnits, från flera olika tidsepoker. Omkring 1 000-talet börjar byar växa fram i kommunen och ett jordbruk med djurhållning är den främsta sysselsättningen många århundraden framåt.

År 1144 etablerades en av Klippan kommuns mest kända byggnader, Herrevadskloster. Det var då ett munkkloster och hade en framträdande roll i området, vid en tidpunkt hade man ett godsinnehav om 400 gårdar. Herrevadskloster var också platsen där Tycho Brahe 1572 upptäckte supernovan "Stella Nova" som har gett honom en permanent plats i historieböckerna.

Militärväsendet har alltid spelat en framskjuten roll i Klippan kommuns historia. Under hundratals år har Herrevadskloster och området runt det använts av olika arméer. Ljungbyhed var länge en aktiv bas för militär verksamhet. Även om armén inte längre håller till här så är flygfälten i Ljungbyhed fortfarande aktiva.

Fick namnet Klippan efter en kvarn
Klippan har haft många namn genom åren, men de blev aldrig riktigt accepterade och föll bort. Att det blev just Klippan kommer sig av den kvarn vid pappersbruket som fått just detta namn. Anledningen till detta var dess läge intill vattenfallet vid de stora klipphällarna. Detta blev också inspirationen bakom kommunens vapensköld som beskrivs såhär:

"I sköld en fors av silver, utformad som en högerstråle, bildad ovan av en vågskura och nedan av en rak skura samt gränsande ovan mot blått och nedan mot svart".

Dagens Klippans kommun är resultatet av den stora kommunsammanslagningen som genomfördes 1974. Då slogs Riseberga, del av Östra Ljungby och Klippans kommuner ihop till Klippans storkommun. Då registrerades också Klippans kommunvapen. Större orter är centralorten Klippan, Ljungbyhed i söder och Östra Ljungby/Stidsvig i norr. I dag har Klippans kommun cirka 17 000 invånare.

Relaterade länkar

Klicka på bilden nedan för att ta del av hur de äldre kommunerna slogs samman till vår nuvarande kommun.

bild som länkar till pdf