Industrikommunen

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Klippans kommun har genom åren blivit känt för sina många och betydelsefulla industrier. Pappersbruket, Läderfabriken och Tegelbruket är några av dem.

Pappersbruket i Klippan är ett stycke industrihistoria. Det invigdes 1573 och är nordens äldsta. 1832 fick Klippans bruk, som det första i Sverige en pappersmaskin. Många av ägarna till bruket har gjort ett avtryck i Klippans historia men allra mest känd är kanske Sven-Magnus Sunnerdahl som var den som valde att satsa på en pappersmaskin istället för den tidigare handtryckningen. Pappersbruket har gått i konkurs ett par gånger under sin verksamma tid. 2006 köptes det av tre lokala investerare och än idag tillverkas papper i fabriken.

Klippans läderfabrik anlades 1906 och blev därmed Sveriges första kromläderfabrik. I fabriken tillverkades skoovanläder, möbelläder och bokbinderiläder. Under sin aktiva tid upplevde läderfabriken många omorganiseringar och toppar och dalar. 1988 stoppades produktionen för gott och ett kapitel i Klippans industrihistoria gick i graven. I början av 1990-talet påbörjades en sanering av området runt de övergivna byggnaderna som innehöll stora mängder tungmetall och gifter. 2010 revs de förfallna fabriksbyggnaderna och saneringen av området pågår än idag.
Läs mer om Klippans läderfabrik.

Flertalet tegelbruk har kommit och gått i kommunen under århundradena. Deras produkter har gett grund till många byggnader i Klippan, bland annat stationshuset. 1898 grundades Klippans tegelbruk och tog över tillverkningen i området. Under 1900 talet fortsatte bruket att växa och teglet blev välkänt på grund av sin speciella färg, "Klippans rosa". Men byggbranschen blev svagare och färre och färre beställningar kom in. 1986 lades tegelbruket ner för gott.