Kommunarkivet

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Välkommen till Klippans kommunarkiv
Arkivet hittar du på Trädgårdsgatan 12 i Klippan, i kommunhusets källarvåning. Vi har även fler, mindre arkiv runt om i kommunen.

Följ med på en presentation av arkivet och vad du hittar där.Powerpoint (powerpoint, 8.9 MB)

Kommunarkivet är ett slutarkiv för kommunala handlingar. Arkivet förvarar och bevarar viktig information från kommunala verksamheter från 1863-talet till nutid. Här förvaras handlingar från de tidigare kommunerna Klippans köping, Gråmanstorp, Vedby, västra Sönnarslöv, Östra Ljungby, Källna, Färingtofta och Riseberga som idag utgör Klippans kommun.  

Du kan läsa mer om kommunarkivet i vår folder. Tryck på bilden för att läsa.

Klicka här för att läsa mer om kommunsammanslagningarna.

Vilka handlingar får jag ta del av?
Du har rätt att ta del av de allmänna handlingar i kommunen som är offentliga. Handlingar som skyddas av sekretess har du generellt sett inte rätt att se. Kommunen gör dock en prövning i varje enskilt fall. Exempel på handlingar som omfattas av sekretess har man från socialnämnden med dess föregångare, det vill säga fattigvårdsstyrelser, barnavårdsnämnder och nykterhetsnämnder.
På handlingar som är äldre en sjuttio år råder ingen sekretess.
Klippans kommunarkiv förvarar även slutbetyg och betygskataloger från de kommunala skolorna i Klippan som har överlämnat sina betygsserier till oss.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 26 augusti 2014 beslutades att införa avgifter för kopiering av allmänna handlingar.
Du kan läsa mer om vad det kostar här.

Så här beställer du från kommunarkivet
För att beställa handlingarna går du in under rubriken E-tjänster och blanketter på kommunens hemsida. Där skriver du in alla dina uppgifter. Det går också bra att kontakta kommunarkivarie Janicke Schreuder om du vill ha mer information, eller  boka in ett besök.

Om ditt originalbetyg försvunnit kan du beställa ett nytt betyg från kommunarkivet. För att beställa måste du veta:

 • Skolans namn
 • Elevens namn då betyget utfärdades
 • Personnummer
 • År och termin när betyget skrevs
 • Linje/program eller klassbeteckning

Vanliga forskningsområden är:

 • Barn- och fosterhem
 • Fotografier och filmer
 • Kartor
 • Ritningar
 • Skolbetyg
 • Släktforskning


E-arkiv under utveckling

Ett system för bevarande, e-arkiv, fungerar som ett slutarkiv för digital information och uppfyller lagstiftningens krav på att våra medborgare ska kunna ta del av allmänna handlingar på ett effektivt och säkert sätt över generationer. Ett e-arkiv är samtidigt en viktig länk i hela den digitala informationskedjan, dels genom att vara en resurs till verksamheternas olika informations- och ärendeprocesser, men även för att uppfylla kraven från lagstiftningens håll, inte minst dataskyddsförordningen (GDPR).

Ett projekt för att upphandla och implementera ett e-arkiv är igång under namnet "SkånEarkiv". Idag består projektet av 16 samverkande kommuner runt om i Skåne, varav Klippan är en av dessa och Lund står som värdkommun.För dig som är intresserad och vill veta mer om arbetet med e-arkiv kommer projektdokument och information löpande att publiceras på www.lund.se/skanearkivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.