Läderfabrikens historia del 3

Skriv ut
Kontakt

Kontakt


Projektledare Klippans kommun
Monica Johansson

Extern projektledare Conviro AB
Tomas Henrysson
Telefon: 0707-65 85 48
E-post: tomas@conviro.se

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Uppsving igen
Produktionen delades upp mellan fabrikerna i Ängelholm och Klippan så att det i Ängelholm gjordes bottenläder och i Klippan skoovanläder, med specialisering på boxkalvskinn. Produktionen ökade, liksom antalet anställda. Dock kom kraftigaste ökningen fram till första världskriget, då 100 anställningar fanns i Klippan. Det skulle öka till 190 anställda 1981. Då omsatte företaget i Klippan 150 miljoner kronor, produktionen var 100 ton per vecka. 80 procent gick på export. Största marknaden var Tyskland.

I slutet på 1970- och början på 1980-talet fanns ett talesätt i Klippan: "Så dåliga tider kan det aldrig bli så att det inte går att få jobb på Klippans läderfabrik och Klippans pappersbruk". Det skulle visa sig bli annat.

Det fanns en stor överkapacitet i världen. Svårigheter började torna upp sig. 1988 stoppades produktionen på Klippans läderfabrik. Ett 160-tal blev utan jobb. Detta upprörde de anställda i Klippan, då de ansåg att deras produktionsdel gick med vinst och att stoppa verksamheten i Klippan och lägga över produktion till Ängelholm var ett led i strävanden att rädda fabriken i Ängelholm. Efter några år fick även produktionen stoppas vid läderfabriken i Ängelholm. Sedan revs Ängelholmsbyggnaderna och idag finns bostadshus på området.

Läderfabrikens historia del 4