På gång på Sågen

Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Rummen på Sågen börjar bli färdiga och i slutet av januari är inflyttningsdag för föreningarna planerad.
- Det är häftigt att se, säger Arne Grau Amnér, kultur- och fritidschef i Klippans kommun.

Samtidigt som ombyggnationen går framåt så är två ansökningar om bidrag för nästa steg av projektet igång. Besked väntas i februari nästa år.
- Tillsammans med föreningen FUB (Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) har vi sökt till allmänna arvsfonden. Utöver det har vi också ansökt hos Boverket. Beroende på hur det går så kommer det bli lite olika inriktningar.

Samarbetet med olika grupper och aktörer är grunden i Sågen-projektet. Nyligen fick bygget besök av Unik, Klippans ungdomsinitiativ. Arne träffade ungdomarna tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Kerstin Persson.
- Vi pratade framför allt om ytan för spontanidrott som kommer finnas i huset, berättar Arne. Flera ungdomar var på plats och delade med sig av sina tankar och idéer. Från kommunens skolor har vi hört att det är många som pratar om Sågen och det som kommer bli här. Det är jättekul.

Klippans ungdomar är också i fokus när det kommer till fritidsgårdsverksamheten på Sågen. Målsättningen är att, i samarbete med föreningar, kunna ha öppet sju dagar i veckan.
- Oavsett så kommer vi kunna erbjuda mycket bättre öppettider än idag, säger Arne.

Anders Björkqvist, chef för musikskolan och Ung fritid, höll i mötena där invånare fick tycka till om den kommande e-sportarenan och makerspace.
- Intresset för e-sporten är stort, berättar Anders. Och vi är på gång även med makerspace men där behöver vi jobba lite mer på dialogen. Det finns många saker som kan rymmas i en makerspace och vi behöver ett inledande fokus för att påbörja den konkreta processen.

På mötena deltog föreningar, intresserade ungdomar, medarbetare från Klippans kommun och företag.
- När det kommer till e-sporten så finns en bred bas, på alla nivåer. Vi pratade om strömuttag, lampor, ansökningar till fonder och allt däremellan.

Det gemensamma arbetet fortsätter framåt, bland annat med ett studiebesök på Dreamhack – Sveriges största evenemang för e-sport. Dit åker ungdomar, föreningar och medarbetare från kommunen.
- Det är nyttigt att uppleva saker gemensamt, säger Anders. Då har vi något att relatera till och kan ta dialogen till nästa nivå.

I denna lokalen kommer det bli kampsport.