Padel i Klippan växer och frodas

Publicerad:

Sommaren 2020 invigdes en efterlängtad nyhet i Klippan: padelhallen på Åbytorps industriområde. Idén hade kläckts ungefär ett år tidigare av initiativtagarna och grundarna Burim Nikqi och Johan Lindberg under en gemensam stund i trädgården, då deras barn lekte tillsammans. 

– Det första som byggdes var en utomhusbana i Ljungbyhed, säger Burim Nikqi, och det ledde snart vidare till det större projektet med inomhushallen i Klippan. Vi håller den som en av Sveriges bästa och modernaste padelhall, så bra är den faktiskt.

Intresset för padel är stort i Klippan vilket inte minst märks på bredden av spelarna.

– Vi har besökare i alla åldrar från 7 till 77 år, säger Johan Lindberg. En hel del familjer är också här och spelar tillsammans, vilket är typiskt för padel och något som har bidragit till populariteten – på ett självklart vis spelar man lika väl med mixade lag. Klippan har dessutom 96 lag i seriespel varav 32 är damlag. Så visst finns det ett stort intresse.

– Padel är en av ganska få idrotter som är enkel att komma igång med och som passar de allra flesta, säger Burim. Det enda man egentligen behöver är ett rack och sedan försöka få bollen över nätet, svårare än så är det inte. Alla som prövar lär sig och de allra flesta tycker det är kul och vill fortsätta spela.

Att starta företag kan vara besvärligt i vanliga fall, att göra det mitt under en pandemi innebär ännu större osäkerhet. Johan Lindberg och Burim Nikqi är glada och tacksamma över det stöd de fick av Klippans kommun.

– Vi blev inbjudna till kommunens LOTS-funktion för att komma och berätta om vår idé, säger Johan. På plats fanns de personer och kompetenser som kunde tänkas vara berörda i ett sådant här projekt i allt från byggtekniska frågor till ansökningar, tillstånd och regelverk. De satt samlade och vi fick därför svar på många frågor direkt, vilket kändes mycket bra och var till stor hjälp.

– Stödet från kommunen har verkligen varit bra, säger också Burim. Jag vill särskilt nämna näringslivskontoret som varit spindeln i nätet för vår del och de förde oss samman med Bengt Thomasson på Klippan Hus, som gjorde allt det praktiska och fysiska med hallen möjligt.

Både Burim och Johan är medvetna om att olika utmaningar är en del av företagandet och att det för padel säkert kommer att gå både upp och ner.

– Så är det, säger Burim. Intresset kommer säkert att gå både upp och ner framöver och vår goda start beror till viss del på att vi är tidigt ute. När grannkommunerna förr eller senare bygger egna hallar kanske läget är annorlunda, men just nu pekar det mesta uppåt. Vi har fokus på att hänga på uppgången och erbjuda goda förutsättningar att spela paddel, minskar intresset får vi se på olika sorters lösningar.

– Våra närmaste planer handlar om att bygga ut hallen med två inomhusbanor till, säger Johan. Det behövs verkligen. I övrigt arbetar vi med att fortsätta bygga intresse kring padel och försöka få in mer ungdomar. En annan utmaning är att det av naturliga skäl är en hel del dagtimmar som är svåra att få bokade. Vi har idéer om att erbjuda skolor att spela och att företag kan erbjuda sina anställda lunchpadel som friskvård. Det tror vi är möjlig utveckling.