Sommarungdomar 2022

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Här finns information om våra kommunala sommarjobb för ungdomar.

Som sommarungdom får du prova på hur det är att arbeta i Klippans kommun. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Vem kan söka sommarjobb i Klippans kommun?
Du som är född 2004-2006, folkbokförd i Klippans kommun och inte tidigare har sommarjobbat inom våra verksamheter. Du behöver ha ett svenskt bankkonto.

Hur söker jag?
Du ansöker sommarjobben via sommarjobbannonsen. Sista ansökningsdag är den 25 mars.


Vilka jobb erbjuder ni?

I år erbjuder vi sommarjobb inom följande områden:

  • Bibliotek
  • Hemtjänst/äldreboende/Daglig verksamhet
  • Vaktmästeri
  • Förskola/fritids/fritidsgård
  • Bad/badhus
  • Arbetsmarknadsenhet
  • Turistvärd/kommunikationsavdelningen

Vad ska jag tänka på när jag fyller i min ansökan?
I sommarjobbsansökan kommer du att få svara på ett antal korta frågor, du har även möjlighet att berätta vem du är och vad du gör för närvarande. Kanske har du också jobbat med något tidigare. Gör bilden av dig själv så tydlig som möjligt.

Vad händer efter det att ansökningstiden gått ut?
Om det är fler som söker än det finns platser, kommer digital lottning att ske. Du får besked om plats senast 16 april. Du som inte fått något erbjudande om sommarjobb blir automatiskt reserv. Reservantagningen pågår fram till i slutet av maj.

När får jag besked om sommarjobb?
Vi kommer att ge besked via e-post/sms till samtliga sökande som erbjudits sommarjobb senast den 16 april. Därför är det viktigt att du anger rätt e-postadress och mobilnummer. Du som inte fått något erbjudande om sommarjobb blir automatiskt reserv. Reservantagningen pågår fram till i slutet av maj.

Hur många veckor får jag jobba? Och när?
Som sommarungdom i Klippans kommun arbetar du fyra veckor mellan vecka 25-32 uppdelat i tre tidsperioder.

Period 1 (vecka 24-27)
Period 2 (vecka 26-29)
Period 3 (vecka 29-32)

Vilka är arbetstiderna?
Beroende på vilken typ av arbete och verksamhet man hamnar inom så kan arbetstiderna variera. Du får reda på arbetstiderna innan du börjar ditt sommarjobb.

Sysselsättningsgraden är 75 procent.

Vad får jag i lön?
84 kr/timme. I lönen ingår semesterersättning.

När och hur betalas lönen ut?
Efter din sista arbetsdag ansvarar du och din handledare för att rapportera din närvaro till HR. Klippans kommun använder sig av Swedbank vid löneutbetalningar. Har du inte något konto där, får du kontakta Swedbank och ange konto som lönen ska betalas in på. I annat fall kommer lönen på en utbetalningsavi i brevlådan som du kan lösa in på banken.

Lönen betalas ut den 25 juli, 25 augusti och 26 september. Den tid du har jobbat ihop i juni kommer ut i juli, det du jobbat i juli kommer ut i augusti och så vidare.

Måste jag betala skatt?
Om du tjänar mindre än 20 431 kronor under 2022 behöver du inte betala skatt för din inkomst. Då Då kan du använda blanketten ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster” som du får i samband med informationsträffen om du har fått sommarjobb. Du lämnar in det underskrivna intyget till din chef i samband med kontraktsskrivning. Om du inte skickar in intyget kommer det automatiskt att dras skatt från din lön.

Ska jag begära utdrag ur belastningsregistret?
Om du blir erbjuden att jobba som sommarungdom på en skola, inom barnomsorg, funktionshinderområdet, bad eller vaktmästeri på skola, måste du begära utdrag ur belastningsregistret. När du fått utdraget från Rikspolisstyrelsen ska du visa upp detta för din handledare eller chef. Observera att det tar cirka två veckor att få ett utdrag, så vänta därför inte med att begära detta utdrag ur belastningsregistret när du blivit erbjuden ett sommarjobb.

Blanketten för begäran om registerutdrag finns på polisens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har jag handledare på mitt sommarjobb?
Ja, varje sommarungdom tilldelas minst en handledare på arbetsplatsen. Handledaren blir din kontaktperson och finns där för dig så att du kan känna trygghet i ditt sommarjobb.

Får jag någon introduktion på mitt sommarjobb?
Ja, i anslutning till att du påbörjar ditt sommarjobb kommer arbetsmarknadsenheten att ge dig en introduktion om hur det är att sommarjobba i vår kommun. Datum, tid och plats meddelar vi dig i god tid innan. Observera att denna introduktion är obligatorisk.

När du väl är på plats på ditt sommarjobb kommer din handledare att ha en specifik introduktion för dig om vad som gäller på just den arbetsplatsen.

Kan sommarjobb satsningen ställas in på grund av corona?
Sommarjobb kan komma att ställas in med kort varsel om din arbetsplats har ett utbrott av corona.