Klippan får pris för bästa tillväxt i Skåne län

Publicerad:

Klippan vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2018 i Skåne län. Priset, som delas ut av Kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Syna granskar siffror från företagens bokslut och utmärkelsen går sedan till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

– Näringslivet i kommunen har en fortsatt framtidstro och det är flera företag som bygger ut och investerar i nya produktionsanläggningar. Många nyanställer också. Det är våra driftiga företagare som ska ta åt sig äran av att Klippan utsetts till vinnare i Bästa Tillväxt 2018. Vi gör vårt bästa för att det ska vara enkelt att etablera sig och driva företag i Klippan, säger Anders Lindberg, näringslivschef i Klippans kommun

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Under senare år har vi sett ett klart ökat intresse från företag som vill etablera sig här. Det handlar om såväl industriföretag som byggbolag som vill bygga bostäder. Vi har mark avsatt för både industrier och bostadsbyggande, dessutom till betydligt lägre priser än många andra kommuner i Skåne som börjar få ont om byggbar mark.

– Från kommunens sida jobbar vi också hela tiden med att förbättra företagsklimatet i kommunen. Vi försöker ha örat mot marken och fånga upp de önskemål som företagen har samtidigt som vi naturligtvis är öppna för företag som vill flytta verksamhet till Klippan. Det ska vara enkelt att gå från intresse till att fatta beslut, sammanfattar Anders Lindberg.

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Klippans placering. I kommunen finns 36 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier:

Klippan Yllefabrik AB, Spångens Handelsträdgård AB, HR Redovisning i Klippan AB, Permission Solutions AB, Fredrik Perssons Åkeri AB, Bröderna Arvidssons Maskintjänst AB, Städpatrullen i Klippan AB, Gustavssons El i Klippan AB, Lycke Events AB, Emils Frakttjänst AB, Renoplus AB, SBF Plåt & Isolering AB, Forzab Trailer AB, Fiva Städservice AB, Cecilia Jörlevik AB, Jesper Sandströms Bygg AB, EuroLink i Sverige AB, Jannes Transport i Åstorp AB, Basthi i Klippan AB, Aktiebolaget Gyllsjö, Träindustri, Klippans Busstrafik AB, Einar Dahl Byggnads AB, R P Timmertransport AB, Börjessons Lastbilar AB, LYFTAB AB, GELITA Sweden AB, BLP Network AB, Klippans Bruk AB, Chemical Equipment Scandinavia AB, Klippan Safety AB, Bil & Skadeservice Klippan AB, Lilla Kloster Service AB, Resteamet Klippan AB, Sydbeläggningar AB, Riseberga Redovisning AB och Fönsterfint i Skåne AB.

Kommunen klättrar två placeringar i mätningen och hamnar på förstaplats. Förra året placerade sig kommunen på en tredjeplats i Skåne, året innan på andraplats och 2015 vann Klippans kommun för första gången utmärkelsen Bästa Tillväxt.

Om Bästa Tillväxt
Priset Bästa Tillväxt tilldelas sedan 2007 den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Syna granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Bästa Tillväxt bygger inte på attitydundersökningar, utan på fakta. Syna granskar siffror från företagens bokslut, vilket ger information om hur det faktiskt har gått för näringslivet i Sveriges kommuner. De tittar på tre värden:

  • Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Läs mer på Syna. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster