Yrkes-SM i Helsingborg 22-24 april 2020

Publicerad:

På Yrkes-SM kommer unga yrkesskickliga ungdomar från hela landet att tävla och visa upp olika yrken i Olympia Park-området. Ta tillfället i akt och visa upp er verksamhet samtidigt som ni träffar ungdomar och bidrar till att säkra den framtida kompetensförsörjningen!

Det blir Familjen Helsingborg som står som värd för Yrkes-SM 2020. Den 22-24 april nästa år kommer unga yrkesskickliga ungdomar från hela landet att tävla och visa upp olika yrken i Olympia Park-området.  Evenemanget syftar till att ur ett regionalt perspektiv skapa ett intresse för yrkesutbildningar, samverkan mellan skola och arbetsliv samt att lyfta utbildningens betydelse för stadens och regionens utveckling som helhet.

Vad är Yrkes-SM?
Yrkes-SM 2020 – Sveriges största och jobbigaste yrkesevenemang för ungdomar – arrangeras den 22-24 april på ett ca 25 000 kvm stort evenemangsområde vid Olympia Park i Helsingborg. Upp mot 30 000 besökare förväntas komma dit för att inspireras av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar. Cirka 50 yrken kommer att finnas på plats för att tävla och visa upp sig. Omkring 250 tävlande ungdomar, som har kvalificerat sig via regionala deltävlingar runt om i Sverige, kommer att tävla i olika yrken
Men Yrkes-SM är så mycket mer än tävlingar. Genom olika besöksaktiviteter och information ger Yrkes-SM ungdomar (och vuxna) möjligheter att få en konkret inblick i moderna yrkesutbildningar – det kan beskrivas som ett stort multi-prao, perfekt för studiebesök och inspiration.

Varför är Yrkes-SM viktigt?
Kompetensförsörjningen lyfts fram som en av de största utmaningarna till varför många företag inte kan växa och vara konkurrenskraftiga både på nationell och internationell nivå. Idag är det brist i tre av fyra yrken och det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens. Orsakerna är flera till varför matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar.
Fler ungdomar och personer som står utanför arbetsmarknaden behöver välja yrkesutbildningar för att kunna matcha efterfrågan av arbetskraft.

Varför ska ni som företag engagera er?
Känner ni igen er? Det är därför vi behöver er så att ni kan visa upp vilka fantastiska möjligheter det finns inom de olika branscherna! För att fler elever ska bli intresserade måste de få se, prova på och ställa frågor till er som arbetar på olika företag! En femtonåring känner i genomsnitt till femton yrken, vilket begränsar deras val av gymnasieprogram. Samhället behöver ta ett gemensamt ansvar för att kunna möta kompetensförsörjningens utmaningar tillsammans.

Under Yrkes-SM:
- Förväntas 30 000 besökare
- Ska 250 ungdomar tävla i ca 50 olika yrken
- Möts företagsrepresentanter och ungdomar
- Finns företag, organisationer, utbildningar, elever, volontärer och massa andra personer på plats.

Ta tillfället i akt och visa upp er verksamhet samtidigt som ni träffar ungdomar och bidrar till att säkra den framtida kompetensförsörjningen!

På vilket sätt vill ert företag vara med och bidra?
Det lokala prova-på-torget
Här ska lokala företag inspirera och prata med besökarna. Ert företag tillhandahåller en prova på aktivitet som eleverna kan testa för att väcka intresse och engagemang för ett yrke, bransch och utbildning. Exempel på aktiviteter: köra en robot, vispa maräng, lösa en uppgift, duka ett bord, göra en visselpipa i plåt, testa arbetskläder, tapetsera m.m. Endast fantasin sätter gränser! Här ska det vara kul och massor av inspiration!
Pris: Gratis för er som företagare!

Utställare inne på mässområdet
Här köper man sin monterplats och ni som företag får möjlighet att visa upp er.
Pris: Kostnad är 800kr/kvm inomhus och 500kr/kvm utomhus.

Partner
Bli en av evenemangets lokala samarbetspartners som bidrar med särskilda insatser.
Pris: Diskuteras beroende på avtal

Läs mer på www.yrkes-sm.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster