Alla har ett ansvar för att undvika smittspridning

Publicerad:

Du som bor eller nyligen har bott med någon som har Covid-19 måste följa särskilda regler. Allt handlar om att minska smittspridningen. Vi har alla ett ansvar för att undvika att sprida smittan.

Om du bor eller nyligen har bott med någon som har sjukdomen räknas du som en så kallad hushållskontakt. Även du kan vara smittad.

Om du är vuxen eller går på gymnasiet, ska du arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Detta gäller dig som arbetar eller studerar på gymnasiet, högskola eller universitet.

Om du inte kan jobba eller studera hemifrån, på grund av att du är en så kallad hushållskontakt, kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassanlänk till annan webbplats.

Läkarintyg behövs för smittbärarpenning
För att ansöka om smittbärarpenning behöver du ett läkarintyg. Du får ett intyg när du blivit uppringd i smittspårningen. Det är Region Skåne som utför smittspårningen. Du hittar ditt läkarintyg under Mina intyg när du loggar in på 1177.se.länk till annan webbplats

Särskilda regler för hushållskontakter
Om du räknas som hushållskontakt, behöver du följa särskilda regler under minst sju (7) dagar efter att den du bor eller bodde med testade sig. På 1177.se finns information om vad som gäller.länk till annan webbplats

Du som räknas som hushållskontakt och är vuxen eller går på gymnasiet, bör också testa dig, även om du inte har några symtom.

Du beställer självtest genom 1177.se.länk till annan webbplats

Att tänka på för alla
Oavsett vem du är så är det förstås fortfarande viktigt:

  • att hålla avståndet till varandra
  • tvätta händerna ofta och noga
  • stanna hemma om du känner symtom
  • hosta och nys i armvecket eller i en näsduk
  • undvik att åka med kollektivtrafiken, färdtjänst eller taxi.

Alla personer omfattas av samma allmänna råd
Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationenlänk till annan webbplats om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att vi alla tar ansvar och följer råd och rekommendationer, för att undvika spridning av Covid-19.

Klippans kommun tar ansvar
Klippans kommun ställer inte in, men vi ställer om. Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att undvika smittspridning. Därför har vi till exempel digitala möten istället för fysiska.

Vi följer de restriktioner som kommer från Region Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Smittskydd Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och förstås Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.