Allt fler unga vill ha hjälp med skulder

Publicerad:

Allt fler svenskar ansöker hos Kronofogden om att bli av med sina skulder, så kallad skuldsanering. Och särskilt stor är ökningen bland unga – som oftast får avslag på sin ansökan.

För personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, finns möjligheten att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Och det gör allt fler skuldsatta.

Under årets första sex månader ansökte 15 325 personer om skuldsanering – en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol och den högsta siffran någonsin.

Antalet ansökningar har blivit fler i alla åldersgrupper i Sverige, förutom 65-plus. Ökningen är särskilt kraftig för unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling, enligt Kronofogdemyndigheten.

– Det är fler och fler här i Klippan som söker och får skuldsanering. Det är ju en sista utväg när man lever med en mycket svår skuldsättning. Men, man ska inte vara rädd att ta kontakt och be om råd för att få hjälp och balans i sin ekonomi. Om man söker hjälp kan man ofta lösa situationen innan det gått så långt att skuldsanering är den enda utvägen, kommenterar Marita Stureson, budget- och skuldrådgivare i Klippans kommun.

Budget- och skuldrådgivningen är gratis och har sekretess.

Du som vill komma i kontakt med budget- och skuldrådgivaren i Klippans kommun kan ringa kommunens växel på tel. 0435-280 00.

Läs hela informationen från Kronofogdemyndigheten här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (öppnas i ny flik)