Årets världsmästare i träskofiol finns på Klippans musikskola

Publicerad:

Lördagen den 17 oktober kunde Ida Eriksson, som till vardags vikarierar som lärare på Klippans musikskola, sträcka lite extra på sig. Då korades hon till världsmästare i spel på träskofiol på Tröls i Malmö.

Fiol, viola och stråkorkester står vanligtvis på schemat för Ida Eriksson. Men, för ett tag sedan blev hon kontaktad av en person som gjorde reklam för världsmästerskapet i träskofiol.

– Hon föreslog att jag skulle vara med, men jag visste inte så mycket om tävlingen egentligen, berättar Ida Eriksson.

Hon fick låna en träskofiol och började öva. Skillnaden mot att spela på en vanlig fiol eller nyckelharpa, två instrument hon är skicklig på, är ganska stor. Och det var inte helt enkelt att spela på det annorlunda instrumentet!

– Det var jätteroligt, men svårt som sjutton! Det lät inte alls särskilt bra de första dagarna, men sedan blev det ju bättre. På träskofiolen måste man bearbeta strängarna på ett helt annat sätt, man skjutsar igång tonen. Det går inte att tvinga fram nåt ur den.

Ida Eriksson beskriver sin bekantskap med träskofiolen som ”kärlek vid första ögonkastet”. Att skaffa sin egen ligger definitivt i planen nu.

Lite nervöst var det att tävla, trots hennes mångåriga vana att traktera stränginstrument. Elva deltagare bjöd på hård konkurrens. Själv hade hon valt två musikstycken.

– En frejdig och tjoig schottis från Idre och så en polska från Orsa.

Det frejdiga och tjoiga och polskiga fungerade uppenbarligen. Förutom äran av att bli världsmästare, fick hon ta emot ett tjusigt diplom. Dessutom får vandringspriset i form av en träskulptur – som självklart föreställer en träskofiol – bo hemma hos henne under ett år, fram tills nästa världsmästerskap.

Då vill hon vara med och försvara titeln. Grattis säger vi till vinsten och håller så klart tummarna till nästa gång!