Beslut om Rönne å-projektet i kommunstyrelsen

Publicerad:

Rönne å, nedanför Forsmöllan. Fotograf: Patrik Olofsson.

Genom Rönne å-projektet vill vi återställa de naturliga forsmiljöerna i ån samt öppna de delar som idag är stängda för vandrande fisk. En viktig del av detta är att ta över ägandet av och sedan montera ner tre kraftverk som hindrar vattnets flöde och fiskarnas väg förbi kraftverken.

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 5 december beslutades att Klippans kommun fortsätter processen för att förvärva kraftverken i ån. Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige som tar beslut om köpet den 18 december.

Köpet gäller kraftverken vid Stackarp, Klippan (Pappersbruket) och Forsmöllan.

Rönneå-projektet tar därmed steget vidare i arbetet för att återställa de naturliga forsmiljöerna och öppna delarna av ån som idag är stängt för vandrande fisk.

I och med detta beslut kommer Klippans kommun att kunna få en positiv utveckling när det gäller både turism, näringsliv samt hamnar på kartan för att skydda den utrotningshotade ålen. Jag ser med stor glädje fram emot processen och det slutliga resultatet.
- Kerstin Persson, kommunstyrelsens ordförande, Klippans kommun

Det som gör Rönneåprojektet så spännande är att det samtidigt som det är ett av Nordeuropas största vattenvårdsprojekt är det också ett mycket viktigt projekt för landsbygdsutvecklingen i Skåne.
- Tord Andersson, projektledare och miljöstrateg, Klippans kommun

Mer om Rönne å -projektet.

Förvärvet av kraftverken finansieras av Klippans kommun, Naturvårdsverket och naturskyddsföreningens miljöfond.

Här kan du se en karta över området.öppnas i nytt fönster På kartan syns vägen Rönne å tar genom Skåne. De röda trianglarna märker var de tre verken Stackarp, Klippan och Forsmöllan ligger. Längs ner till höger syns Ringsjöarna.