Brandman på deltid - ett givande extrajobb

Publicerad:

Alexandra Aldén är deltidsbrandman på stationen i Klippan sedan 2014. Lagarbetet, adrenalinpåslaget och möjligheten att hjälpa medmänniskor gör det till hennes perfekta extrajobb.

- Det bästa med att vara deltidsbrandman är möjligheten att hjälpa andra, berättar Alexandra. Vid en uttryckning möter vi personer som befinner sig i en kris, det är kanske den värsta dagen i hela deras liv. Då är det fint att få hjälpa och stötta på de sätt som vi kan.
En deltidsbrandman arbetar vid utryckningslarm och deltar i övningar under året. Övrig tid har personen ett annat jobb, studier eller annan sysselsättning.

Att Alexandra blev deltidsbrandman var något av en slump. Efter en semester hittade hon ett utskick från Räddningstjänsten Söderåsen som bjöd in till ett informationsmöte.
- Jag jobbade som undersköterska i Klippan. När jag hittade inbjudan så blev jag genast intresserad och anmälde mig. Och på den vägen är det.

Innan en person kan arbeta som deltidsbrandman genomgår de en utbildning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller i. För att bli antagen dit behöver du en god fysisk kondition.
- För att vara deltidsbrandman behöver du vara uthållig, berättar Alexandra. Du måste orka jobba i höga temperaturer. Men det finns behov av flera olika kroppstyper. Det är inte alltid optimalt att vara storväxt och väldigt muskulös vilket är den bilden jag tror vissa har när de tänker på brandmän.

När någon är färdigutbildad deltidsbrandman så har den personenen jour var tredje vecka. Och då behöver du ta dig till stationen inom fem minuter, oavsett tid på dygnet. Något som ibland skapat utmaningar i vardagsrutinen för Alexandra under åren.
- Men det har alltid gått att lösa. Till exempel hittar jag och familjen på något tillsammans här i Klippan istället för att åka iväg om vi är sugna på en utflykt under jourveckan.

Ett arbete inom blåljusverksamhet kan innebära tuffa situationer för de som rycker ut. På räddningstjänsten är kamratskapet och gemenskapen viktig när det blir lite extra jobbigt.
- Vi samlas alltid efter insats, antingen på plats eller på stationen, säger Alexandra. Då snackar vi igenom vad som hände och hur vi jobbade. Det finns utrymme för alla att berätta vad de känner och upplever. Det kan vara jobbiga scener och bilder som vi arbetar med och då är det skönt att kunna prata igenom det med de som verkligen förstår.

De senaste två åren har Alexandra spenderat mycket tid på Revinge. Där går hon utbildningen SMO (Skydd mot olyckor). Snart är hon färdig och kan arbeta heltid som brandman.
- Jag vill gärna jobba med utryckningar, säger Alexandra. Planen är att arbeta heltid på någon av stationerna i Skåne. Men jag vill behålla deltidstjänsten i Klippan.

Är du intresserad av att jobba som deltidsbrandman? Välkommen att fylla i en intresseanmälan. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster