Dags att smörja krås – idag firar vi Mårten gås

Publicerad:

Personalen i Åbyskolans kök har haft full rulle ända sedan tidigt imorse. Nästan sjuttio kilo gås har förvandlats till läcker middag till våra äldreboenden.

Visst är det härligt med trevliga traditioner? En sådan är att Lions i Klippan idag, den 10 november, sponsrar gåsamiddag till alla som bor på våra äldreboenden.

Strax efter klockan 6 denna morgon sjöd det av liv i köket på Åbyskolan. Redan igår, på måndagen, började förberedelserna med att rensa gässen inför tisdagens stora händelse: gåsamiddag för de som bor på Klippans kommuns äldreboenden.

Innan de sammanlagt 68 – ja, du läste rätt – kilona gås kunde skjutsas in i ugnarna för att gosa till sig, fick de sig en rejäl omgång salt. En stund innan klockan slog 10 på förmiddagen doftade det underbart från fåglarna som nu fått knaprigt, gyllene skinn och ljuvligt mört och saftigt kött.

Med välslipade knivar tog sig den flyhänta personalen an köttet. De skar så det stod härliga till och snabbt gick det! Totalt är det tretton avdelningar på våra äldreboenden som förses med en trerätters måltid som heter duga.

Vad sägs om hemlagad svartsoppa eller champinjonsoppa till förrätt, gås alternativt kalkon med brysselkål, rödkål, potatis och smarrig sås till varmrätt och så en söt avrundning med skånsk äppelkaka och vaniljsås till efterrätt?

Mums filibabba!

personalen skär gåskött.

Här skärs det kött så det står härliga till!

Gyllene och knaprig gås.

Gyllene och knaperstekt, precis som det ska vara.