Dricksvattnet är nu tjänligt i Ljungbyhed och Riseberga

Publicerad:


Status 6 november
Dricksvattnet är nu tjänligt i Ljungbyhed och Riseberga.
Nu häver vi kokningsrekommendationen i Ljungbyhed och Riseberga. Alla som varit berörda av kokningsrekommendationen kan nu använda sitt dricksvatten som vanligt igen.

Vi har sedan i fredags klorerat vattnet från Ljungbyheds vattenverk och samtidigt spolat ledningsnätet. Därtill har vi undersökt och kontinuerligt tagit prover i såväl vattenverket som ute i ledningarna. För ett säkert resultat behövs två på varandra likadana svar, och det har vi nu fått med ett positivt resultat. Vilket innebär att vi kan häva uppmaningen att koka vatten.

För att säkerställa fortsatt god kvalitet på dricksvattnet, så kommer vi att ha en utökad provtagning en tid framöver.

Vi är glada att idag kunna ge detta besked, och är väldigt tacksamma för alla berördas tålamod och engagemang.


Status 4 november:
Vi har fått resultat att vi har låga halter av koliforma bakterier i vattnet på de prov vi tog i fredags. Idag fortsätter vi ta prover på vattnet, både på det utgående vattnet samt på strategiska platser på ledningsnätet i det berörda området. Dessa kommer skickas iväg för undersökning och svar väntas om cirka två dygn.

Kloreringen av vattnet kommer också fortsätta. Vi spolar också ledningarna vilket kan medföra tryckbortfall i kranen.

Nästa besked ges vid lunch på torsdag 7/11 på klippan.se.

 

Status 1 november:
På torsdag, 7/11, efter lunch får vi besked på vattenproverna som bekräftar huruvida vattnet är tjänligt. Vi kommer då informera om kokrekommendationen kvarstår. Fram till dess uppmanar vi alla berörda att koka sitt vatten som används för mat och dryck.

På vattenverket pågår kontinuerlig provtagning av vattnet. Vi väntar också på svar om vilken mikroorganism det handlar om.

Vattnet kommer kloreras i eftermiddag, fredag 1/11. På grund av detta kommer vattnet få en klordoft. Att använda klorerat vatten är inte farligt, men kan smaka annorlunda. Trots kloreringsprocessen ska vattnet fortsätta kokas till dess att vi meddelar att vattnet är tjänligt.

Hållpunkter
Torsdag kväll - vi får provsvar som visar på mikroorganismer I dricksvattnet, dvs. otjänligt vatten, i Ljungbyhed och Riseberga.

Torsdag kväll - vi går ut med information i flera olika kanaler samt skickar sms till berörda abonnenter med mobilabonnemang.

Fredag förmiddag - genomgång av proverna samt tar nya prover på flera olika ställen för att ringa in problemet. Proverna skickas iväg till laboratorium, det tar 24-48 h att få svar på ett test.

Fredag eftermiddag - påbörjar klorering av vattnet i vattenverket. Kloreringen förväntas ta tid, då det handlar om stora volymer vatten. Klorering av vattnet under helgen.

Måndag – vi kan börja ringa in problem och lösning - Vad säger provsvaren? Vilka mikroorganismer är det? Har vattnet blivit rent av kloreringen? Behövs det mer klorering? Behövs andra åtgärder? Vilka fler provtagningar behövs göras? Hur har kloret nått ut till alla delar av ledningsnätet? Fortsatt arbete med undersökningar, analyser och provtagningar utifrån dessa aspekter.

Tisdag - fortsatta provtagningar. Proverna skickas iväg till laboratorium, det tar 24-48 h att få svar på ett test.

Vilket område berörs?
Detta berör allt kommunalt vatten i Ljungbyhed, Brohuset, Prästmölla och ut till Riseberga samt ut till Kolleberga. De som har enskilda vattentäkter berörs inte.

Karta Ljungbyheds vattenverk.

Karta över abonnenter hos Ljungbyheds vattenverk. Klicka på bilden för att förstora upp kartan.

Varför ska jag koka vattnet?
Vi rekommenderar kokning av vatten för mat, dryck och tandborstning tills vidare. Skälet till denna kokningsrekommendation är att det kan finnas mikroorganismer i vattnet som kan göra dig sjuk.

Hur ska vattnet kokas?
Häll upp den mängd vatten du ska använda och koka upp vattnet i en gryta eller kastrull på spisen eller i vattenkokare och låt bubbla kraftigt.
Ett tips är att koka upp vatten och spara i kanna i kylskåpet så du har färdigkokt vatten att tillgå.

Kokt dricksvatten ska användas till att:

 • Laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100 °C
 • Blanda med saft eller andra drycker
 • Brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismerna
 • Göra is
 • Skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
 • Borsta tänderna
 • Ges som dricka till husdjur
 • Diska för hand
 • Välling som värms i mikrovågsugn

Okokt dricksvatten kan användas till att:

 • Koka mat
 • Tvätta händerna och ansiktet
 • Duscha, men se till att små barn inte sväljer vattnet, undvik att bada
 • Spola i toaletten
 • Diska i maskin på högsta temperaturen (använd torkprogrammet) eller torka för hand, låt disken torka innan den används
 • Tvätta kläder
 • Städa och rengöra ytor
 • Vattna blommor

Läs mer om hur du kokar dricksvattnet på Livsmedelsverkets hemsida När du måste koka dricksvattnetlänk till annan webbplats.

Varför ställer ni inte ut vattentankar för allmänheten?
Utkörning i tankar till allmänheten gör vi endast när det inte finns vatten att tillgå eller om det inte går att få godkänt dricksvatten genom kokning. Det grundar sig på att en godkänd dricksvattenkvalitet uppnås vid kokning och att det endast är det vatten man ska dricka som behöver kokas. Vattnet går att nyttja till det mesta annat såsom dusch, tvätt och toalett, hygien. Koka potatis går till exempel utmärkt att göra i vattnet direkt från kranen eftersom det ändå kokar upp vid tillagning. Samhällsviktig verksamhet som själva har svårt att koka då stora volymer hjälper vi med utkörning.

Vilken mikroorganism/bakterie handlar det om?
Vi har fått svar på att det finns låga halter av koliforma bakterier i vattnet.

Vad är koliforma bakterier?
Koliforma bakterier är i sig inte farliga och förekommer i naturen samt i den normala tarmfloran hos människor och djur. När koliforma bakterier uppmäts i vatten beror det ofta på att ytligt vatten läckt in. Provtagningen som tagits på vattnet i Ljungbyhed och Riseberga visar på en låg halt koliforma bakterier.

Varför gör man så många tester? Varför tar det tid?
Ett prov tar 24-48 h att analysera. Vi behöver flera godkända prov på rad, innan vi kan släppa rekommendationen att koka. Vi har först gjort tester på vilka mikroorganismer som det är i vattnet.
Som nästa steg klorerar vi vattnet, och då gör vi fler tester för att se om dricksvattnet blir godkänt efter det. När vi fått svar från alla tester, kan vi alternativt släppa rekommendationen eller så behöver vi göra ytterligare provtagningar.

Hur länge ska jag koka vattnet?
Vi har ingen prognos hur länge detta kommer pågå. Räkna med att du behöver koka vattnet hela helgen. Vattnet behöver kokas till dess att det har kommit provsvar som visar att vattnet är okej. Vi kommer att informera detta här på www.klippan.selänk till annan webbplats.


 

Få VA-driftinformation i mobilen
Om du har en mobiltelefon som är registrerad på adressen där du bor får du information om driftstörningar via SMS, t.ex. vid akuta vattenläckor eller planerat ledningsunderhåll. Ditt mobilnummer hämtas från din teleoperatörs databas. Är du skriven på en adress och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress – så kommer du alltså automatiskt att få våra SMS-utskick som rör den fastigheten.

Har du skyddat nummer, oregistrerat kontantkort eller äger fritidshus i kommunen, så kan du ta del av tjänsten genom att anmäla dig här nedan. Här kan du också avregistrera dig om du inte önskar ta emot våra SMS-aviseringar.