Dricksvattnet är nu tjänligt i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna

Publicerad:

Med anledning av ett otjänligt vattenprov rekommenderas invånarna i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna att koka allt dricksvatten som ska användas till mat och dryck.

Status fredag 6 december
Dricksvattnet är nu tjänligt i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna.
Nu häver vi kokningsrekommendationen i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna. Alla som varit berörda av kokningsrekommendationen kan nu använda sitt dricksvatten som vanligt igen.

Vi har sedan i måndags klorerat vattnet från Östra Ljungbys vattenverk och samtidigt spolat ledningsnätet. Därtill har vi undersökt och kontinuerligt tagit prover i såväl vattenverket som ute i ledningarna. För ett säkert resultat behövs två på varandra likadana svar, och det har vi nu fått med ett positivt resultat. Vilket innebär att vi kan häva uppmaningen att koka vatten.

För att säkerställa fortsatt god kvalitet på dricksvattnet, så kommer vi att ha en utökad provtagning en tid framöver.

Vi är glada att idag kunna ge detta besked, och är väldigt tacksamma för alla berördas tålamod och engagemang.

Status torsdag 5 december
För att få en komplett bild har vi gjort en bred provtagning på ledningsnätet, som täcker ett omfattande område. Arbetet har tagit lite längre tid än beräknat och vi inväntar de sista provsvaren. Det tar cirka 24–48 timmar att få svar på ett test.

Vi ger nästa information vid lunch på fredag den 6 december.

Status måndag 2 december

Vi gör nya provtagningar på flera ställen inom det berörda området. Proverna skickas iväg till laboratorium, det tar ca 24-48 h att få svar på ett test. På torsdag förmiddag kan vi med hjälp av provsvaren ringa in problemet och se hur vi fortsätter arbetet.

Idag, under eftermiddagen, så börjar vi att klorera vattnet i vattenverket i Östra Ljungby och i ledningsnätet. På grund av detta kan vattnet få en klordoft. Att använda klorerat vatten är inte farligt, men kan smaka annorlunda. Trots kloreringsprocessen ska vattnet fortsätta kokas till dess att vi meddelar att vattnet är tjänligt. Kloreringen fortsätter under veckan.

Vi spolar också ledningarna, vilket kan medföra tryckbortfall i kranen.

Vi ger nästa information vid lunch på torsdag den 5 december.


Vilket område berörs?
Detta berör allt kommunalt vatten i Östra Ljungby, Stidsvig och Källna. De som har enskilda vattentäkter berörs inte.

Klicka på bilden för att se en större karta.

Varför ska jag koka vattnet?
Vi rekommenderar kokning av vatten för mat, dryck och tandborstning tills vidare. Skälet till denna kokningsrekommendation är att det kan finnas mikroorganismer i vattnet som kan göra dig sjuk.
För rådgivning kring hälsorelaterade frågor kan du kontakta 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats.

Hur ska vattnet kokas?
Häll upp den mängd vatten du ska använda och koka upp vattnet i en gryta eller kastrull på spisen eller i vattenkokare och låt bubbla kraftigt.
Ett tips är att koka upp vatten och spara i kanna i kylskåpet så du har färdigkokt vatten att tillgå.

Kokt dricksvatten ska användas till att:

⦁ Laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100 °C
⦁ Blanda med saft eller andra drycker
⦁ Brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismerna
⦁ Göra is
⦁ Skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
⦁ Borsta tänderna
⦁ Ges som dricka till husdjur
⦁ Diska för hand
⦁ Välling som värms i mikrovågsugn

Okokt dricksvatten kan användas till att:

⦁ Koka mat
⦁ Tvätta händerna och ansiktet
⦁ Duscha, men se till att små barn inte sväljer vattnet, undvik att bada
⦁ Spola i toaletten
⦁ Diska i maskin på högsta temperaturen (använd torkprogrammet) eller torka för hand, låt disken torka innan den används
⦁ Tvätta kläder
⦁ Städa och rengöra ytor
⦁ Vattna blommor

Läs mer om hur du kokar dricksvattnet på Livsmedelsverkets hemsida När du måste koka dricksvattnet .länk till annan webbplats

Vilken mikroorganism/bakterie handlar det om?
Vi har fått svar på att det finns halter av koliforma bakterier i vattnet.

Vad är koliforma bakterier?
Koliforma bakterier är i sig inte farliga och förekommer i naturen samt i den normala tarmfloran hos människor och djur. När koliforma bakterier uppmäts i vatten beror det ofta på att ytligt vatten läckt in.


 

Få VA-driftinformation i mobilen
Om du har en mobiltelefon som är registrerad på adressen där du bor får du information om driftstörningar via SMS, t.ex. vid akuta vattenläckor eller planerat ledningsunderhåll. Ditt mobilnummer hämtas från din teleoperatörs databas. Är du skriven på en adress och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress – så kommer du alltså automatiskt att få våra SMS-utskick som rör den fastigheten.

Har du skyddat nummer, oregistrerat kontantkort eller äger fritidshus i kommunen, så kan du ta del av tjänsten genom att anmäla dig här nedan. Här kan du också avregistrera dig om du inte önskar ta emot våra SMS-aviseringar.