EttIT bidrar till en bättre miljö

Publicerad:

Thomas Nilsson, chef på EttIT, har tagit emot ett miljödiplom efter att ha inlett ett återbruksprojekt av uttjänta datorer.

Thomas Nilsson, chef för EttIT, och hans kollegor har fått ta emot ett miljödiplom efter att ha påbörjat ett återbruksprojekt där gamla datorer får ett nytt liv.

Några uttjänta datorer står upptravade på en hylla inne i ett servicerum hos EttIT i Klippan. Förr hade maskinerna körts till soptippen för destruktion, men det här tyckte Thomas Nilsson, chef på EttIT, och hans kollegor var resursslöseri.

- Vi ger support till användare i fem kommuner och vet att det är otroligt många datorer och mobiltelefoner i omlopp. När de blir gamla eller går sönder slängs de eller hamnar i något hörn där de står och samlar damm.

Thomas berättar att han blev kontaktad av Remade In Sweden, ett företag som tar hand om gammal IT-utrustning som datorer, servrar och mobiltelefoner. Företaget hämtar maskinerna och raderar sedan all information på hårddiskar och lagringsmedia. Därefter repareras de och säljs vidare till nya användare.

- Det här lät som ett bra koncept så vi bestämde oss för att testa det under 2021. Vi lämnade in omkring 300 datorer som raderades på sitt innehåll, reparerades och såldes sedan vidare till nya användare. Det här är jättebra eftersom vi sparar på jordens resurser vilket bidrar till en bättre miljö, säger Thomas och håller upp ett diplom som de fått ta emot från Remade In Sweden.

På det står det att EttIT:s återbruksinsats ledde till en koldioxidbesparing på 86 819 kilo vilket motsvarar 45 694 mils bilkörning.

- Det känns fantastiskt bra. Som en extra bonus får vi betalt för de datorer som sålts vidare. För pengarna köper vi datakablar som vi kan dela ut till våra användare vid behov.

Eftersom återbruksprojektet har gått så bra har Thomas och hans kollegor på EttIT nu bestämt sig för att fortsätta med hantering.

- Jag vill uppmana alla användare som vi ger support till i Klippan, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga och Perstorp att lämna in uttjänta datorer och mobiltelefoner till oss på EttIT i Klippan.För mer information om projektet går det bra att ringa eller skriva till EttIT.