I Ljungbyhed är flyget både historia och framtid

Publicerad:

En viktig aktör i arbetet är föreningen Ljungbyhed Air, där Peab AB, Klippans kommun och Lunds universitet samt Region Skåne är medlemmar. Med områdets stora potential i fokus bjöds Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon och regionala utvecklingsnämndens ordförande Mätta Ivarsson in till Ljungbyhed.

Klippans kommundirektör Tomas Rikse och kommunstyrelsens ordförande Kerstin Persson berättade mer om vad området har att erbjuda när det kommer till utveckling, utbildning och företagande. Genom varje möte ökar kunskapen om vilken resurs som Ljungbyheds flygplats är.

Idag finns en stark, stabil och välfungerande samverkan mellan offentlig verksamhet, näringsliv och akademi på området. Här finns både gymnasieutbildning till flygmekaniker och yrkeshögskoleutbildningar för flygtekniker, piloter och från och med måndag även drönaroperatörer. Aktiva företag är bland andra Saab AB och PEAB.

- Det finns mycket utvecklingspotential i detta området, säger Tomas Rikse. Kapaciteten räcker till många fler företag och utbildningstillfällen. Det finns idag uttalat intresse från företag som vill etablera sig här och vi satsar mot en mycket större utbildningsverksamhet.

Under besöket fanns även möjlighet till en liten rundtur på området. Och självklart en titt i Gulfstream-planet som nyligen gjorde sin sista landning i Ljungbyhed för att bli en del av undervisningen på gymnasieskolan. Planet har tidigare varit VIP-flygplan för Regeringskansliet och Kungahuset.