Klippan är med i ny satsning för lärarstudenter

Publicerad:

En ny typ av lärarutbildning startar till hösten på Högskolan Kritianstad. I den nya utbildningen ska studenterna kombinera lärarstudierna med en deltidstjänst i Klippan och tio andra kommuner under hela studietiden.

Fredag 15 mars öppnar ansökan till höstens nya typ av lärarutbildning, som ska hjälpa till att avlasta den rådande lärarbristen. Tillsammans med elva kommuner har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare på en grundskola. Således får lärarstudenterna både lön och arbetslivserfarenhet under hela studietiden. 

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. De elva kommunerna är Helsingborg, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg, Tomelilla samt Östra Göinge, och tillsammans har de cirka 25 platser för de blivande lärarna.

Utildningen handlar om en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Tre dagar i veckan ska studenterna arbeta på en grundskola som lärare och två dagar ska de studera på högskolan. Efter fem års studier har studenten fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Detta upplägg möjliggör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad.


Ansökan till höstterminen 2019 öppnar 15 mars och stänger 15 april.

Läs mer om nya utbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar kring utbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster