Klippans kommun får förbättrade siffror i polisens trygghetsmätning

Publicerad:

Varje år genomför Polisen en trygghetsmätning i Skåne. I Klippans kommun har 900 invånare fått möjlighet att svara på frågor som rör området där de bor. Årets mätning visar att Klippans kommun upplevs som trygg och resultatet i 2018 års mätning är bättre jämfört med 2017.

Sedan 2004 genomför Polisen en trygghetsmätning i Skåne en gång om året. 900 kommuninvånare från Ljungbyhed, Östra Ljungby och Klippan har fått svara på frågor gällande deras upplevda trygghet. Frågorna berör bland annat skadegörelse, drogpåverkade personer, trafiken och om man själv varit utsatt för brott de senaste 12 månaderna.

Från att ha tillhört de mest utsatta kommunerna i Skåne så upplevs Klippans kommun numera tryggare än genomsnittskommunen i Skåne. På en skala mellan 0-6, där det lägsta värdet är det mest positiva, hamnar Klippans kommun i 2018 års mätning på 1,81. Förra året låg resultatet på 2,09.

- Vi är glada över resultatet, det måste vi bibehålla och förbättra. Tryggheten i Klippans kommun är något vi kontinuerligt jobbar med och vi gör det i tätt samarbete med polisen. Några exempel på trygghetsskapande åtgärder kommunen har gjort i år är att stötta grannsamverkan, genomfört trygghetsvandring och skapat fler kanaler där invånarna kan rapportera in otrygga miljöer till kommunen, säger Henrik Ehrenberg, trygghetsstrateg och brottsförebyggare i Klippans kommun.

I stort tycker de som svarat på Trygghetsmätningen 2018 att Klippans kommun är trygg att leva i. Men resultatet visar också att det i hela kommunen finns bilar som kör för fort och att andra trafikregler inte respekteras. Resultatet signalerar även att det är problem med nedskräpning.

- Vi har en trafiksamordning mellan kommun och polis där vi hjälper varandra att rapportera in problemen så att vi enklare kan jobba med dem i våra olika områden, säger Henrik.
- Vad nedskräpningen beror på får vi undersöka och ta reda på mer om. Det kan vara allt ifrån att man inte tömmer eller använder papperskorgar till att det kastas saker i naturen som egentligen borde återvinnas, fortsätter Henrik.

Kommunen arbetar kontinuerligt med att ta fram genomtänkta strategier gällande tryggheten så att de ekonomiska medlen satsas på rätt sätt och ger önskvärd effekt.

- Kommunen och polisen bryr sig om invånarnas trygghet och vi arbetar alltid för att på bästa sätt öka tryggheten i vår kommun, avslutar Henrik.

På sidan Rapportera otrygga platserlänk till annan webbplats kan du skicka in platser som känns otrygga och beskriva vad det är som känns otryggt. Du kan också ge förslag på vad du tror hade kunnat hjälpa till att öka tryggheten på platsen.

Du kan också rapportera en felanmälan till kommunenlänk till annan webbplats via Fixamingata.se. Där skickar du enkelt in en felanmälan till kommunen. Tjänsten har en kartfunktion som markerar var felet är och det går även att lägga till en bild i din felanmälan. Du kan sedan följa din och andra personers anmälningar via webben och se när felet är löst.

På sidan Trygghetsmätning publiceras resultatet i mätningen för Klippans kommun.