Klippans kommun fick besök av internationella toppolitiker

Publicerad:

Under 23-27 oktober besökte toppolitiker från olika länder Sverige via ett program som Sveriges kommuner och landsting (SKL) är en del av via SIDA. Två kvinnliga politiker, från Mocambique och Zambia, besökte Klippans kommun.

Programmet är ett 18 månaders långt ledarprogram för kvinnor som är toppolitiker i Asien, Afrika och Östeuropa. Som ett led i att utbyta erfarenheter och öka kunskapen om välfärd och politiskt ledarskap besöker ledarna Sverige.

De internationella politikerna besöker ett antal kommuner tillsammans med förtroendevalda från respektive kommun. Där får de se på olika verksamheter som exempelvis förskola, äldreomsorg, sjukhus och renhållning.

Sonia Maria Mboa, Maputo City Council från Mocambique och Grace Phiri, Chipata Municipal Council från Zambia kom till Klippan under två dagar för att se hur vi jobbar i vår kommun. Kommunalråd Kerstin Persson är mentor för politikerna och visade dem runt i olika verksamheter.

Först ut var ett besök på förskolan Linnéa. Där berättade personalen om hur de arbetar med barn i behov av särskilt stöd och hur de inkluderar dessa barnen i förskolegruppen med hjälp av teckenspråk, tydliga scheman och bilder.

Personalen på förskolan Linnéa berättar om deras pedagogiska arbete.

Efter besöket på förskolan Linnéa åkte sällskapet vidare till biblioteket, konsthallen och Nårab. Dagen efter besöktes äldreboendet Ljungåsen. De hann även med några möten samt att äta på Åbyskolans restaurang.

- Att få vara en del av detta program som arrangeras och finansieras av SKL, är en ynnest. Jag känner en stor tacksamhet som får vara med och bidra till att dessa kvinnor kan utvecklas som politiker, men även för det som jag själv lär mig av dem, säger Kerstin Persson.

Detta är femte gången som ledarskapsprogrammet anordnas med SKL som samarbetspart och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) som ansvarig. Denna gången gjordes besök i Klippans kommun och även Haparanda, Kristinehamn, Lidingö, Ljungby, Mora, Torsby, Trosa, Västerås och Örebros kommuner, samt landstingen i Kalmar och Stockholm.